Προς τη ζώνη των 930 μονάδων υποχωρεί αυτήν την ώρα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις πιέσεις να εντοπίζονται κυρίως στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,55% στις 932,95 μονάδες, με τον τζίρο να έχει ξεπεράσει τα 42 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκατ. είναι μέσω πακέτων.
Το ΧΑ αν και επιδεικνύει κάποιες αντοχές έναντι των διεθνών αναταράξεων που έχει προκαλέσει η «προετοιμασία» των κεντρικών τραπεζών να αλλάξουν ρότα, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να αποτρέψει τις κινήσεις μείωσης ρίσκου που ευλόγως εκδηλώνονται. Άλλωστε, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από την άνοδο του κόστους δανεισμού, η οποία σαφώς και θα επηρεάσει και το αντίστοιχο κόστος των επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην Ελλάδα το επιτόκιο των 10ετών κρατικών ομολόγων έσπασε και το φράγμα του 2,40% καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 100 μονάδων βάσης μέσα σε ένα μόλις μήνα και άνω των 170 μονάδων βάσης μέσα σε ένα χρόνο, αν και σήμερα αποκλιμακώνεται ελαφρώς στην περιοχή του 2,30%. Ήταν μόλις πέρσι τέτοια εποχή εν μέσω της πανδημίας που οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θύμιζαν αυτές του γερμανικού Bund.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Εθνική και η ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες 3,47% και 3,31% αντίστοιχα, με την Aegean να είναι στο -2,72% και τον Ελλάκτωρ στο -2,58%. Σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Alpha Bank και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank και Πειραιώς.