Η σημαντική  άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων εν γένει, εκτόξευσε τα κέρδη του κολοσσού πετρελαίου και φυσικού αερίου, BP.

Η βρετανική ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη, ότι τα κέρδη της το 2021 διαμορφώθηκαν στα 12,8 δισ. δολάρια, στα υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα ύψη και η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε από την ύφεση της πανδημίας.

Η ισχυρή ανάκαμψη της BP, η οποία ακολούθησε μια μεγάλη απώλεια το 2020, ήρθε καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τις δαπάνες της για χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Το 2021 δείχνει ότι η BP κάνει αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε – να αποδίδει ενώ μεταμορφώνεται», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος Bernard Looney.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, το υποκείμενο κέρδος κόστους αντικατάστασης της BP, ο ορισμός της εταιρείας για τα καθαρά κέρδη, έφτασε τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για κέρδος 3,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό συγκρίνεται με κέρδη 3,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο και 115 εκατομμυρίων δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Για το έτος, η BP ανέφερε κέρδη 12,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με ζημιά 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, η οποία προέκυψε αφότου η BP διέγραψε την αξία των περιουσιακών της στοιχείων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω πτώσης της ζήτησης ενέργειας λόγω της πανδημίας.

Το χρέος της BP μειώθηκε στα 30,6 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, μειωμένο κατά 8,3 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η BP διατήρησε το μέρισμά της στα 5,46 σεντ ανά μετοχή. Οι μετοχές της BP αυξήθηκαν πάνω από 23% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή