Τις λεπτομέρειες σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα για το έτος ενίσχυσης 2022 περιγράφονται σε τροποποιητική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναρτήθηκε στη διαύγεια.

Να σημειωθεί ότι, το εθνικό απόθεμα χρησιμοποιείται κατά προτεραιότητα, για να στηρίξει τη συμμετοχή γεωργών νεαρής ηλικίας και γεωργών που αρχίζουν τη γεωργική δραστηριότητά τους στο καθεστώς βασικής ενίσχυσης.

Μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης εθνικού αποθέματος

Η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 ανακαλείται και τα δικαιώματα οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αιτούντες δημιούργησαν τεχνητά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση των δικαιωμάτων αυτών, με σκοπό να μην ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να προβούν σε καταχρηστική εκμίσθωση ή μεταβίβασή τους σε τρίτους.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταχρηστική είναι η εκμίσθωση ή η οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα, ιδίως όταν οι δικαιούχοι εκμισθώνουν ή μεταβιβάζουν νομότυπα το σύνολο ή μέρος αυτών, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος, κατά καταστρατήγηση του σκοπού της δημιουργίας εθνικού αποθέματος και της χορήγησης των δικαιωμάτων από αυτό, ο οποίος συνίσταται ακριβώς στην ενίσχυση της άσκησης γεωργικής δραστηριότητας.

Η ανωτέρω εκμίσθωση ή μεταβίβαση των αιτούμενων προς μεταβίβαση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 απορρίπτεται και ενημερώνεται η «καρτέλα αγρότη», καθώς η εκμίσθωση ή μεταβίβαση αυτή είναι άκυρη. Τα τυχόν καταβληθέντα ποσά ενίσχυσης στους τρίτους ανακτώνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Επίσης τα ποσά που αντιστοιχούν στα αιτούμενα προς μεταβίβαση δικαιώματα βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020 οδηγούνται προς αναπλήρωση του ποσού του εθνικού αποθέματος.

Εξαιρούνται:

1) Οι αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω κληρονομιάς έτους ενίσχυσης 2021, όπου ο θάνατος του δικαιούχου επήλθε μετά την οριστική υποβολή του αιτήματος χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα

2) Οι αιτήσεις μεταβίβασης του συνόλου των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης λόγω ανωτέρας βίας ήτοι, λόγω ασθένειας αποδεικνυόμενης από ιατρικά στοιχεία που απαγορεύει επί μακρόν την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας του δικαιούχου, η οποία προέκυψε μετά από την αίτηση χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους ενίσχυσης 2020.

Τα αποδεικτικά έγγραφα της ασθένειας υποβάλλονται στη Διεύθυνση Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανεξαρτήτου της έδρας της εκμετάλλευσης του αιτούντα με συστημένη επιστολή. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής ορίζεται η υποβολή εντός δέκα (10) ημερολογιακών ημερών, μετά την παρέλευση 5 ημερολογιακών ημερών από την κοινοποίηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) της απόρριψης της εν λόγω εκμίσθωσης ή μεταβίβασης για το έτος ενίσχυσης 2021. Η εξέτασή τους θα πραγματοποιηθεί από τριμελή επιτροπή με νομική συνδρομή.

Σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτοί οι επικαλούμενοι λόγοι ανωτέρας βίας, το αποτέλεσμα του διοικητικού ελέγχου παραμένει ως έχει. Οι εμπλεκόμενοι ενημερώνονται μέσω της «καρτέλας Αγρότη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO