Ισχυρούς κλυδωνισμούς προκάλεσε στη Wall Street, και όχι μόνο, η ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έφτασε στο 7,5%, ήτοι σε υψηλά 40 ετών, με τους δείκτες να σημειώνουν σημαντικές απώλειες και τις αποδόσεις των ομολόγων να φτάνουν το 2% για πρώτη φορά από το 2019.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 1,47% στις 35.241 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,81% στις 4.504 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 2,10% στις 14.185 μονάδες.

Όλος ο πλανήτης περίμενε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σήμερα, αλλά δεν περίμενε ότι ο δείκτης θα φτάσει στο 7,5%. Οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τους τελευταίους 12 μήνες, υποδηλώνοντας επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό και ενισχύοντας την πιθανότητα σημαντικής αύξησης των επιτοκίων φέτος. Έτσι, ήταν μια ένδειξη ότι η Federal Reserve θα είναι πιο επιθετική στο μέτωπο πλέον του περιορισμού του πληθωρισμού.

Έτσι, ο κλάδος ο οποίος επηρεάζεται κατά κόρον από τα αυξημένα επιτόκια, καθώς αναπροσαρμόζεται και η αποτίμησή του, ο τεχνολογικός, βρέθηκε στο επίκεντρο της πτώσης. Η Microsoft έχασε 3%, η Shopify υποχώρησε 2,6%, ενώ η Adobe σημείωσε απώλειες σχεδόν 5%. Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να ασκούν πίεση στις μετοχές της τεχνολογίας και σε άλλες αναπτυσσόμενες μετοχές, καθώς καθιστούν τα μελλοντικά κέρδη λιγότερο ελκυστικά για τους επενδυτές, εξηγούν οι αναλυτές.

Αλλάζουν τις εκτιμήσεις τους οι αναλυτές

Εκτός από τους αναλυτές, ακόμη και ο πρόεδρος της Fed του St. Louis, James Bullard, δήλωσε στο Bloomberg News ότι είναι πλέον ανοιχτός σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και ήθελε να δει μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα αύξησης, ή 100 μονάδες βάσης, τον Ιούλιο.

Νωρίτερα, οι αναλυτές της Citi άλλαξαν επίσης τις προβλέψεις τους σε αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο. H Bank of America εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 7 φορές το 2022 αρχής γενομένης από την συνεδρίαση του Μαρτίου 2022.

«Ένα επιτόκιο 2% για την απόδοση των 10ετών ομολόγων του Δημοσίου, σε συνδυασμό με υψηλότερο από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό και κατά συνέπεια πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της Fed, είναι αρνητικό για τις τιμές των μετοχών συνολικά και ιδιαίτερα για εταιρείες που εξαρτώνται από το χρέος, όπως η τεχνολογία», εξήγησε σε αυτό το πλάισιο η Kathy Bostjancic, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην Oxford Economics.

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες δρομολογούν αυξήσεις επιτοκίων και οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν και πάλι να εξετάζουν πιο προσεκτικά τα ποσοστά του χρέους, τα επίπεδα των ομολογιακών αποδόσεων αυξάνονται σε όλες τις δυτικές αγορές. Στη Γερμανία η απόδοση του πενταετούς και του δεκαετούς ομολόγου δεν έχει πλέον αρνητικό πρόσημο. Σήμερα, η απόδοση του γερμναικού 10ετούς έφτασε το 0,3% ήτοι  στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019, ενώ το 5ετές αποδίδει θετικό επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρία χρόνια.

Ευρωαγορές: Υπέκυψε ο CAC, άντεξε ο DAX στον αμερικανικό πληθωρισμό

Mε μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι αν και δέχτηκαν κάποιες αναταράξεις από τα απογοητευτικά στοιχεία του αμερικανικού πληθωρισμού, βρήκαν τις στηρίξεις, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο, ώστε να κλείσουν κοντά στα χθεσινά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,2%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,1%, καθώς είναι από τους πιο ευάλωτους στη διακύμανση των επιτοκίων. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,38% στις 7.672 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,05% στις 15.490 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 7.101 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street