Η Ford και η Toyota ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι αμφότερες σταματούν κάποια τμήματα παραγωγής σε εργοστάσιά τους καθώς αντιεμβολιαστές διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό των συνοριακών διαβάσεων ΗΠΑ-Καναδά, γεγονός που προκάλεσε προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον και την Οτάβα για οικονομική ζημιά.

Πολλές δυτικές χώρες σύντομα θα κλείσουν δύο χρόνια περιορισμών λόγω της covid-19, ενώ κάποιες από αυτές ετοιμάζονται για χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, υπό το φόντο της σταδιακής υποχώρησης της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, όπως Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Γαλλία.

Οι διαμαρτυρίες των οδηγών φορτηγών έχουν προκαλέσει χάος στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, από τα τέλη Ιανουαρίου και από το βράδυ της Δευτέρας, οι φορτηγατζήδες έκλεισαν το εισερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας στη γέφυρα Ambassador, μια οδό ανεφοδιασμού για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις βιομηχανίες παραγωγής γεωργικών προϊόντων του Ντιτρόιτ.

Μια άλλη συνοριακή διάβαση, στην επαρχία Αλμπέρτα, έχει κλείσει και προς τις δύο κατευθύνσεις από αργά την Τρίτη.

Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες κοντά στο Ντιτρόιτ, την ιστορική καρδιά του κλάδου στις ΗΠΑ, έχουν πλέον επηρεαστεί από τους αποκλεισμούς, αλλά υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που έπαιξαν αρνητικό ρόλο, όπως οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ελλείψεις στους ημιαγωγούς.

Προβλήματα και στα εργοστάσια του Καναδά

Η Toyota, ο κορυφαίος πωλητής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι δεν αναμένεται να κατασκευάσει οχήματα στις εγκαταστάσεις της στο Οντάριο για το υπόλοιπο της εβδομάδας, η παραγωγή έχει σταματήσει σε εργοστάσιο κινητήρων της Ford, ενώ διαταραχές στην παραγωγή αντιμετωπίζει και η Stellantis της Chrysler.

Η Ford ανέστειλε την λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής κινητήρων στο Windsor ενώ το εργοστάσιό της στο Oakville κοντά στο Τορόντο λειτουργεί με μειωμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς προειδοποίησε ότι το κλείσιμο της γέφυρας Ambassador «θα μπορούσε να έχει εκτεταμένο αντίκτυπο σε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά».

Η Stellantis αντιμετώπισε επίσης έλλειψη ανταλλακτικών στο εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Windsor του Οντάριο, όπου έπρεπε να τερματίσει τις βάρδιες νωρίς την Τρίτη, αλλά μπόρεσε να ξαναρχίσει την παραγωγή την Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των εμπορευμάτων αξίας 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (511 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) που διακινούνται ετησίως μεταξύ Καναδά και Ηνωμένων Πολιτειών, μεταφέρονται οδικώς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας