Οι τράπεζες στην ευρωζώνη καλούνται να αυξήσουν την άμυνά τους στον κυβερνοχώρο, με τη ρυθμιστική αρχή της περιοχής να λέει ότι το ζήτημα πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.

«Ζητάμε από τις [τράπεζες] να ενισχύσουν τα μέτρα κυβερνοασφάλειάς τους, ώστε να είναι έτοιμες για πιθανή αύξηση των επιθέσεων », είπε ο Andrea Enria, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

«Θα επισημάνουμε επίσης την προσοχή των τραπεζών σε σχέση με την πιθανή επιδείνωση των παγκόσμιων εντάσεων που θα μπορούσαν πράγματι να πυροδοτήσουν περισσότερες επιθέσεις», υπογράμμισε.

Μιλώντας στο CNBC αργότερα την Πέμπτη, ο Enria είπε ότι η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα των 19 χωρών της ΕΕ που έχουν υιοθετήσει το ευρώ , δίνει «ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στην ικανότητα των τραπεζών να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους».

«Είναι μια δύσκολη περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται περισσότερους ανθρώπους με τις κατάλληλες δεξιότητες για να παρακολουθούν τις κυβερνοεπιθέσεις.

«Δίνουμε αυξανόμενη προσοχή σε αυτούς τους τομείς και πράγματι αναμένουμε από τις τράπεζες να ενισχύσουν την άμυνά τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Reuters, η ΕΚΤ προετοιμάζει τις τράπεζες για πιθανές επιθέσεις που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία.

Μιλώντας στο CNBC, ο Enria είπε ότι η ΕΚΤ πιστεύει ότι «υπάρχει ανησυχία» σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις ευρύτερα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σχετικά με τη Ρωσία και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα, η Enria επισήμανε την άμεση έκθεση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά είπε ότι «δεν αποτελεί μεγάλο στοιχείο ανησυχίας», καθώς τείνουν να είναι σχετικά περιορισμένες και χρηματοδοτούνται τοπικά.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία έχει την επίβλεψη της τους μεγαλύτερους δανειστές της Ευρώπης, βρίσκεται σε επιφυλακή για την απειλή κυβερνοεπιθέσεων σε τράπεζες από τη Ρωσία.

Η ανησυχία όμως είναι διάχυτη και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Υπουργείο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης εξέδωσε προειδοποίηση προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στα τέλη Ιανουαρίου, προειδοποιώντας για αντίποινα στον κυβερνοχώρο σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Regulatory Intelligence της Thomson Reuters .

Χάκερς που έχουν σχέση με τη Ρωσία έχουν κατηγορηθεί για πολλές μεγάλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της περίφημης πειρατείας της SolarWinds στις ΗΠΑ το 2020, αλλά η χώρα δεν ανέλαβε καμία ευθύνη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή