Η νευρικότητα αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα στην Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να στοιχηματίζουν για το πόσο γρήγορα η Federal Reserve μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Με λίγα λόγια το χρηματιστήριο ταλαντώνεται μεταξύ των «γερακιών» του πολέμου και των «γερακιών» της αγοράς.

Οι αγορές δέχθηκαν πλήγμα την περασμένη εβδομάδα και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος ανήλθε σε υψηλό 40 ετών, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τις «επιθετικές» δηλώσεις των γερακιών της Fed, ανεβάζουν τις πιθανότητες για ταχύτερη και πιο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές δέχθηκαν άλλο ένα πλήγμα την Παρασκευή μετά την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων . Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

«Μέχρι τώρα, θα έλεγα ότι ήταν όλα σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Αυτό [το ουκρανικό] ρίχνει ένα επιπλέον άγνωστο στη δουλειά», δήλωσε ο Μαρκ Τσάντλερ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Bannockburn Global Forex. «Το δολάριο ανεβαίνει, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί και οι μετοχές ξεπουλάνε… Ακόμα κι αν δεν συμβεί τίποτα αυτό το Σαββατοκύριακο, ο κόσμος θα είναι νευρικός για αυτό την επόμενη εβδομάδα».

«Πιστεύω ότι η αστάθεια παραμένει αυξημένη καθώς μεταβαίνουμε από αυτή την ουσιαστικά πιο εύστοχη Fed σε αυτήν την πιο επιθετική πολιτική της Fed που βιώνουμε», δήλωσε ο Πάτρικ Πάλφρεϊ, ανώτερος αναλυτής μετοχών στην Credit Suisse. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο πόσο γερακίσιοι θα είμαστε και μέχρι να μπορέσουμε να χαράξουμε μια νέα πορεία για αυξήσεις επιτοκίων με κάποια συνέπεια, νομίζω ότι η αστάθεια θα παραμείνει υψηλή και αυτό θα ισχύει περισσότερο για την υψηλή αποτίμηση εταιρείες.”

Η Federal Reserve δημοσιεύει τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της την Τετάρτη. Οι επενδυτές θα την παρακολουθήσουν προσεκτικά για τυχόν νέες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδιά της για αυξήσεις επιτοκίων, τις προοπτικές για τον πληθωρισμό ή σχόλια στον ισολογισμό της.

Θα υπάρξουν επίσης πιο σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, όταν ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών παραγωγού την Τρίτη . Η έκθεση αυτή αναμένεται επίσης να είναι πολύ καυτή, μετά τον ΔΤΚ του Ιανουαρίου. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει προκαλέσει πτώση του καταναλωτικού κλίματος και τώρα οι οικονομολόγοι παρακολουθούν στενά τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου αναμένονται επίσης με ενδιαφέρον την Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street