Ως «μη ρεαλιστική» χαρακτήρισε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούνιο το μέλος του συμβουλίου της Τράπεζας και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλάουφ σε συνέντευξη του στους «Financial Times». Μάλιστα ξεκαθάρισε πως το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο εργάζεται η ΕΚΤ μάλλον είναι διαφορετικό από αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι αγορές.

Ο μετριοπαθής Ιρλανδός διοικητής υποστήριξε πως το μονοπάτι προς την «ομαλοποίηση» της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έγινε πιο… καθαρό μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα ρεκόρ κι ενώ η ανεργία έχει υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Επίσης θεώρησε λογικό ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα τερματιστεί φέτος, αν και επεσήμανε πως ο ρυθμός με τον οποίο… το γκάζι θα επιταχυνθεί (ήτοι δηλαδή θα ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων) είναι ένα διαφορετικό ερώτημα.

Κοινώς, όπως εξήγησε, η Τράπεζα μπορεί να σταματήσει τις αγορές ομολόγων τον Ιούνιο ή και λίγους μήνες αργότερα, καθώς πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να μην επιβαρυνθεί η ανάκαμψη της οικονομίας. «Δεν θέλουμε να σκοτώσουμε την ανάκαμψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα το συμβούλιο θα πρέπει να κρίνει πόσο μεγάλη διάρκεια θα έχουν οι πρόσφατες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που –όπως τόνισε- θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αυξηθούν οι μισθοί σε απάντηση της αύξησης του βιοτικού κόστους. Μάλιστα, υποστήριξε πως στις συνομιλίες του με επιχειρήσεις και πολυεθνικές υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για τις πιέσεις στους μισθούς, αλλά χωρίς σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει σοβαρή κινητικότητα στο μέτωπο αυτό.

Υπό την έννοια αυτή δεν έδειξε να συμφωνεί καθόλου με τα σενάρια κάποιων αναλυτών που βλέπουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων αμέσως μετά.

«Η ιδέα πως θα αυξήσουμε τα επιτόκια των Ιούνιο μοιάζει απόλυτα μη ρεαλιστική για μένα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή