To φάκελο της υπόθεσης που αφορούσε πιθανή παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε. από την QatarEnergy αποφάσισαν να κλείσουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές των Βρυξελλών, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», σε ένα διάστημα που η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως τα δύο θέματα δεν συνδέονται. Όμως, το timing της απόφασης, μετά από τρία χρόνια ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πολύχρονα συμβόλαια της εταιρείας, δύσκολα κάνει πιστευτό έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Είναι, άλλωστε, γνωστό πως οι ΗΠΑ στην προσπάθεια τους να στηρίξουν την Ευρώπη σε περίπτωση ρωσικών αντιποίνων ζήτησαν ευθέως από το Κατάρ, που είναι η νούμερο ένα χώρα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να αυξήσει τις ροές προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι παρασκηνιακές συνομιλίες για το θέμα «τρέχουν» εδώ και εβδομάδες, αν και το Κατάρ έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του. Εμφανίζεται ωστόσο να ζήτησε αντιστοίχως από την Ουάσιγκτον να ασκήσει πιέσεις προς ασιατικές χώρες, που έχουν συμβόλαια με το Κατάρ, ώστε να αποδεχτούν την εκτροπή ποσοτήτων LNG προς την Ευρώπη, εφόσον βέβαια χρειαστεί.

Το τελευταίο προφανώς θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν και οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, ο Λευκός Οίκος επιμένει πως μια ρωσική εισβολή είναι θέμα ημερών και προετοιμάζεται για το σκοπό αυτό. Έχει δε, ξεκαθαρίσει πως το Κρεμλίνο θα πρέπει να περιμένει σκληρές οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, προφανώς σε συνεργασία και με την Ε.Ε., στις οποίες αναπόφευκτα η Μόσχα θα απαντήσει με σημείο αιχμής τη ροή φυσικού αερίου προς τις δυτικές αγορές.

Διαβάστε επίσης: Το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών για να καλύψουν ενεργειακά την Ευρώπη σε περίπτωση σύρραξης με την Ουκρανία 

Αναφορικά με την υπόθεση κατά της QatarEnergy, θυμίζουμε πως η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα το 2018 προκειμένου να ερευνήσει κατά πόσο οι συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου ανάμεσα στην τότε Qatar Petroleum –νυν QatarEnergy- και Ευρωπαίους εισαγωγείς είχαν προκαλέσει διαταραχές στην ελεύθερη διακίνηση φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή οικονομική ζώνη, σε παραβίαση των antitrust κανονισμών της Ε.Ε.

Η έρευνα είχε προκαλέσει εκνευρισμό στους Καταριανούς που μάλιστα είχαν βάλει στον πάγο κάποια project στη Γαλλία και το Βέλγιο. Και μάλιστα πέρυσι ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, σε δηλώσεις του στους FT, είχε ξεκαθαρίσει πως η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει και να στείλει καθαρό μήνυμα για το αν επιθυμεί περισσότερες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και επιπλέον προμήθειες από το Κατάρ ή όχι.

Προφανώς η απάντηση στο ερώτημα αυτό μοιάζει δεδομένη υπό τις τωρινές συνθήκες που έχουν φέρει σε πρώτο πλάνο την συζήτηση για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία. Και κάπως έτσι, η υπόθεση κατά της QatarEnergy μπήκε (τυχαία;) στο συρτάρι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή