
Σε μια εποχή όπου οι τρίτες δόσεις έγιναν με έμμεσο τρόπο υποχρεωτικές στη χώρα μας στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, η επιστημονική συζήτηση μετακυλίεται εφεξής στις πλέον κρίσιμες – λόγω της ιδιαιτερότητάς τους – ηλικιακές ομάδες, τα παιδιά και τους εφήβους. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί εντός και εκτός της χώρας εμφανίζονται κατά κανόνα συγκρατημένοι, αρνούμενοι να οδηγηθούν σε βεβιασμένες εισηγήσεις.
Οπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου, «σχετικά πρόσφατα καταλήξαμε στην οδηγία για αναμνηστική δόση στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών, εφόσον τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Αντίστοιχη απόφαση δεν έχουμε ακόμη λάβει για τα μικρότερα παιδιά, δηλαδή 5-11 ετών, το πιθανότερο όμως είναι ότι θα συμβεί σε δεύτερο χρόνο». Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι όπως συμβαίνει και με τους ανοσοκατασταλμένους ενηλίκους έτσι και στην περίπτωση των ανηλίκων η ανοσοαπόκριση στα εμβόλια είναι σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως προσθέτει η καθηγήτρια, η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας έχει εστιάσει σε ορισμένες υποομάδες παιδιών και εφήβων, 12-17 ετών, που «απαντούν» μεν καλά στα εμβόλια, έχουν όμως διαγνωστεί με δύσκολα και χρόνια νοσήματα (π.χ. βαριά νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια). Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της ΗΔΙΚΑ, αναζητούνται οι μικροί αυτοί ασθενείς, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο μητρώο και εφόσον δοθεί το τελικό «πράσινο φως» να ειδοποιηθούν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ίδια διευκρινίζει πως έχει διαπιστωθεί ότι τα παιδιά και οι έφηβοι ανταποκρίνονται καλά στο εμβόλιο έναντι της COVID-19, ενώ, σύμφωνα με πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι η ανοσία που αποκτούν διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ίσως και πέραν του εξαμήνου) εν συγκρίσει με τους ενηλίκους. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση «δεν φοβόμαστε ότι τα αφήνουμε απροστάτευτα».
Comirnaty
Εξάλλου, μόλις αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) την αξιολόγηση αίτησης για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του Comirnaty (εμβόλιο BioNTech/Pfizer) σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η αίτηση όσον αφορά τους μεγαλύτερους εφήβους, ηλικίας 16-17 ετών.
Εν τω μεταξύ, σε νέα έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνει πως ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου παραμένει πολύ χαμηλός για τα παιδιά της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών. Επιπροσθέτως, το Κέντρο υπογραμμίζει στην ίδια έκθεση πως τα προκαταρκτικά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης υποδηλώνουν αύξηση της προστασίας, όμως επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια της προστασίας και τα δεδομένα για τη σχέση ωφέλειας-κινδύνου μιας αναμνηστικής δόσης.
Οι επιστήμονες, δε, διευκρινίζουν πως ακόμη και όταν προκύψουν σαφή δεδομένα είναι αναγκαίο να συνυπολογιστούν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως είναι για παράδειγμα η επιδημιολογική κατάσταση και οι στόχοι των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού. Και προσθέτουν με νόημα πως η επίτευξη πολύ υψηλής κάλυψης αναμνηστικών δόσεων σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με COVID θα πρέπει να παραμείνει η προτεραιότητα της πολιτικής δημόσιας υγείας.
Καρναβάλι. Η καρναβαλική παρέλαση της Πάτρας δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πατρέων χθες το μεσημέρι. Η απόφαση έρχεται πριν από την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εντός της ερχόμενης εβδομάδας, με τα πρώτα μηνύματά τους, ωστόσο, να «δείχνουν» προς αυτήν την κατεύθυνση. Ετσι για τρίτη χρονιά η Πάτρα θα γιορτάσει το καρναβάλι χωρίς παρελάσεις.


Latest News

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα