Με την αναγκαστική στροφή στις διαδικτυακές πωλήσεις λόγω των περιορισμών της Covid-19, οι παγκόσμιες πωλήσεις στους οίκους Sotheby’s, Christie’s και Phillips σημείωσαν άνθηση το 2021, με τους αγοραστές να εστιάζουν στα είδη πολυτελείας καθώς οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί: πωλήσεις τουλάχιστον 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ρεκόρ στην 277χρονη ιστορία του Sotheby’s -1 δισεκατομμύριο δολάρια από αυτά που δαπανήθηκαν για «πολυτέλεια»-, 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie’s, το υψηλότερο των τελευταίων πέντε ετών , συμπεριλαμβανομένων 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα NFT, και ρεκόρ πωλήσεων στη Phillips με αύξηση 35% σε σχέση με το 2019.

«Αυτό το περιβάλλον έχει οφελήσει σημαντικές τους δημοπρατητές», λέει ο Edward Dolman, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Phillips, της οποίας οι συνδυασμένες δημοπρασίες και ιδιωτικές πωλήσεις το 2021 έφτασαν στο νέο υψηλό των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Ασιάτες αγοραστές πρωτοστάτησαν με το 36% των δαπανών.

«Οι δημοπρασίες έγιναν σχεδόν ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι πελάτες σε όλο τον κόσμο μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην αγορά τέχνης με προσεγμένο τρόπο», λέει ο Dolman.

Ο ανταγωνισμός σε πωλήσεις live streaming που προβάλλονται παγκοσμίως δίνει στους οίκους δημοπρασιών ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των διαδικτυακών καναλιών πωλήσεων των εμπόρων.

«Έτσι θα είναι τώρα η αγορά τέχνης. Ζωντανή ροή διεθνών πωλήσεων και λιγότερα ταξίδια» προσθέτει ο Ντόλμαν.

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν επίσης το απλό γεγονός ότι οι πλούσιοι έχουν γίνει πολλοί πλουσιότεροι κατά τη διάρκεια της Covid, και λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις δεν έχουν πού αλλού να ξοδέψουν

«Απλώς κοιτάξτε τον S&P 500—οι αποδόσεις ήταν συγκλονιστικές τα τελευταία δύο χρόνια», λέει ο Doug Woodham, πρώην στέλεχος της Christie’s που είναι ο διευθύνων εταίρος της Art Fiduciary Advisors, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Αν νομίζετε ότι είστε 30% έως 50% καλύτερα, θα επηρεάσει την καταναλωτική σας συμπεριφορά», λέει ο Woodham. «Μπορείτε να κάνετε ένα ταξίδι ή να αγοράσετε μερικά αθλητικά παπούτσια από τον Sotheby’s».

Ο συλλέκτης Nick Fiorella για παράδειγμα, ξόδεψε ένα ρεκόρ 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τα αθλητικά παπούτσια του Michael Jordan

Ο Charles F. Stewart, διευθύνων σύμβουλος του Sotheby’s, το περιγράφει αρκετά γλαφυρά: «Η απαράμιλλη τεχνογνωσία και η νοοτροπία καινοτομίας μας οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσματα σε κατηγορίες και νέα σημεία αναφοράς για την πώληση τέχνης και πολυτέλειας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus