Οι τιμές του πετρελαίου επανήλθαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, λόγω των φόβων ότι μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει πυροδοτήσει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες θα διαταράξουν τις εξαγωγές από τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο σε μια ήδη στενή αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent ήταν στα 95,56 δολάρια το βαρέλι στις 02:35 GMT, αυξημένα κατά 1,12 δολάρια ή 1,2%, αφού νωρίτερα έφθασαν στο ανώτατο όριο των 96,16 δολαρίων, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2014.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,28 δολάρια ή 1,48%, στα 95 δολάρια το βαρέλι

«Μια τιμή στα 100 δολάρια για το πετρέλαιο είναι πλέον ορατή», δήλωσε ο Χάουι Λι , οικονομολόγος στην Oversea Chinese Banking Corp., προειδοποιώντας ότι μια καθολική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να στείλει το αργό ακόμα και πάνω από τα εκατό δολάρια.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι υπάρχει «μια ευδιάκριτη πιθανότητα» μεγάλης στρατιωτικής δράσης πολύ σύντομα. Την ίδια μέρα, ο Μπάιντεν μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντάς του ότι οι ΗΠΑ και άλλοι θα ενεργούσαν «γρήγορα και αποφασιστικά» απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετικότητα.

Τα σχόλια των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με μια επικείμενη επίθεση από τη Ρωσία στην Ουκρανία έχουν συγκλονίσει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για επίθεση, δήλωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή.

«Εάν συμβεί… μετακίνηση στρατευμάτων, το αργό πετρέλαιο Brent δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να φτάσει πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια.

«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς και ευαίσθητες στις σταδιακές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Οι εντάσεις έρχονται καθώς ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, αγωνίζονται να αυξήσουν την παραγωγή παρά τις μηνιαίες δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Μάρτιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και του στόχου του διευρύνθηκε σε 900.000 bpd τον Ιανουάριο, ενώ η JP Morgan είπε ότι το χάσμα μόνο για τον ΟΠΕΚ ήταν 1,2 εκατομμύρια bpd.

«Παρατηρούμε σημάδια πίεσης σε όλη την ομάδα: επτά μέλη του ΟΠΕΚ απέτυχαν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των ποσοστώσεων μέσα στον μήνα, με το μεγαλύτερο έλλειμμα να καταγράφεται στο Ιράκ», ανέφεραν οι αναλυτές της JP Morgan.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι ένας σούπερ κύκλος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με «τις τιμές του πετρελαίου πιθανόν να υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι με τη διεύρυνση του ασφάλιστρου κινδύνου πλεονάζουσας χωρητικότητας».

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές