Η άνοδος στις αγορές εμπορευμάτων είναι εκρηκτική. Ο Τζέφρι Κάρι της Goldman Sachs το συνόψισε προ ημερών λέγοντας «Αυτή είναι μια μοριακή κρίση. Μας έχουν τελειώσει όλα, δεν με νοιάζει αν είναι πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας, χαλκός, αλουμίνιο, όπως το πείτε, έχουμε ξεφύγει».

Ωστόσο, υπάρχει κι ένας αναλυτής, μια μοναχική «αρκούδα», που υποστηρίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν, και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες.

Όπως γράφει το oilprice.com, ο επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων της Citi, Εντ Μορς, αποτελεί μια σπάνια φωνή αντίθετη με αυτή πληθώρας αναλυτών εμπορευμάτων που προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα ανέβει πάνω από τα 100 δολάρια.

Εδώ και λίγο καιρό, ο Μορς υποστηρίζει ότι αντί να αυξηθεί πολύ περισσότερο, το πετρέλαιο θα πέσει πραγματικά φέτος, στα 65 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

«Πιστεύω ότι υπήρξε μια κολοσσιαία αποτυχία της αναλυτικής κοινότητας να εξετάσει τι συμβαίνει, να εξετάσει έργα που έφτασαν σε τελικές επενδυτικές αποφάσεις, να εξετάσει πού βρίσκεται η αποτελεσματικότητα του κεφαλαίου, να τυφλωθεί από μια προκατάληψη, που λέει ότι δεν ξοδεύονται αρκετά κεφάλαια και τα ποσοστά πτώσης αυξάνονται», είπε ο Μορς σε πρόσφατη συνέντευξη στο Barron’s .

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ομάδας του Μορς για φέτος, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5,5 εκατομμύρια bpd, και αυτό εξαιρεί το Ιράν, το οποίο φαίνεται να πλησιάζει την ευκαιρία να επιστρέψει στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου εάν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις Ηνωμένες Πολιτείες τελειώσoυν με συμφωνία.

Όπως σημείωσε ο Χαβιέ Μπλας του Bloomberg, το Ιράν μπορεί ήδη να εξάγει πετρέλαιο παράνομα και η άρση των αμερικανικών κυρώσεων μπορεί να μην αλλάξει πολύ τα ποσά, αλλά τα ίδια τα νέα θα είναι ανοδικά για τις τιμές του πετρελαίου.

O Μορς της Citi ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά εκτός ΟΠΕΚ και συγκεκριμένα στην προσφορά των ΗΠΑ. Παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική πειθαρχία των γεωτρύπανων, ο Μορς αναμένει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ φέτος θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 800.000 bpd και περαιτέρω, κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το 2023. Αυτό θα την φέρει σε ρεκόρ 13,9 εκατομμυρίων bpd, σημειώνει.

Σε αυτό, ο Μορς συμφωνεί με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών. Ο οργανισμός έγραψε στην τελευταία του βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική ότι αναμένει η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ να φτάσει κατά μέσο όρο τα 12 εκατομμύρια bpd φέτος και τα 12,6 εκατομμύρια bpd το 2023, υψηλό ρεκόρ σε ετήσια μέση βάση.

Προς το παρόν, οι περισσότεροι αναλυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη απειλή παγκόσμιας ανεπαρκούς προσφοράς αργού πετρελαίου. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα βασικά: αναφέρεται συχνά ως κύριος λόγος για τις ανοδικές προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου.

Για τον Μορς όμως, η ανεπαρκής προσφορά είναι μια προσωρινή υπόθεση που προκαλείται από εποχιακούς παράγοντες. «Βλέπουμε τη βραχυπρόθεσμη στενότητα ως χειμερινό φαινόμενο και βλέπουμε τα παγκόσμια ισοζύγια πετρελαίου να επιστρέφουν σε πλεόνασμα το δεύτερο τρίμηνο», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές