Κοντά στο 2% κατάφερε στο τέλος να περιορίσει τις απώλειές του το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τόσο η πιο συναινετική στάση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ όσο και το καλύτερο του αναμενομένου άνοιγμα της Wall Street, βελτίωσε ελαφρώς την τελική εικόνα της αγοράς.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε απώλειες 2,10% στις 950,70 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 132 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. να έχουν διακινηθεί στη μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης.

Η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, βρέθηκε στο επίκεντρο στο πλαίσιο της εντολής αγοράς από την Allianz στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ύψος του τζίρου σε μια άκρως πτωτική συνεδρίαση, δεν προκάλεσε ευλόγως ανησυχίες για τη σφοδρότητα των πωλητών, την ώρα που το ΧΑ είχε επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή στις διεθνείς αναταράξεις το προηγούμενο διάστημα.

Ζητούμενο ο περιορισμός του risk off

Πάντως πέραν της ισχυρής πτώσης, το ΧΑΑ βρήκε κάποιες στηρίξεις στην παρέμβαση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ότι θα αναζητηθούν διπλωματικές λύσεις στις διαφορές των πλευρών, έχει περιορίσει ελαφρώς τις απώλειες. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορέσει το ΧΑ να βγάλει τις ισχυρότερες άμυνες που χρειάζεται προκειμένου να «αντέξει» τους διεθνούς κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει οι κόντρες στα ουκρανικά σύνορα.

Σε αυτό το «κάδρο» σαφώς το ΧΑ θα πρέπει αφενός να διαχειριστεί τις κινήσεις μείωσης του κινδύνου των ξένων, να σταθεροποιηθεί πάνω από τη στήριξη των 930 μονάδων και να δείξει ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί μια χρονιά που η ελληνική οικονομία έχει να δώσει σημαντικές αποδόσεις μετά από δύο back to back κρίσεις που πέρασε (δημοσιονομική και πανδημική). Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι βραχυπρόθεσμα δεν θα δεχτεί τους διεθνούς κλυδωνισμούς, όπως άλλωστε έχει φανεί το τελευταίο διάστημα τόσο στο περιθώριο της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όσο και σε εκείνο της αύξησης του γεωπολιτικού κινδύνου.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Πειραιώς δεν κατάφερε να “μαζέψει” τις απώλειες της, κλείνοντας στο -4,52%, όπως και οι Βιοχάλκο, Coca Cola, Εθνική και Eurobank που έκλεισαν με πτώση άνω του 3%. Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις που δέχτηκαν οι Jumbo, Μυτιληναίο, Alpha Bank, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει στο +1,91%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών