Με την όλο και αυξανόμενη υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain και του συστήματος των κρυπτονομισμάτων, πληθώρα χωρών ανά όλο τον κόσμο σπεύδουν να αναπτύξουν ψηφιακές εκδόσεις των κρατικών νομισμάτων τους, γνωστά και ως ψηφιακά νομίσματα Κεντρικών Τραπεζών (CBDC).

Η Κίνα, η οποία αποτελεί επιλαχούσα σε αυτήν τη στρατηγική, έχει αναπτύξει το ψηφιακό γουάν, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι κατά πάσα πιθανότητα η τελευταία δοκιμασία πριν το ψηφιακό γουάν εισαχθεί ευρέως στην κινεζική οικονομία.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να προτείνει νομοσχέδιο όσον αφορά σε ένα ψηφιακό ευρώ, στις αρχές του επόμενου έτους. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ‘Politico’, το νομοσχέδιο θα χρησιμεύσει ως νομική βάση μίας εικονικής έκδοσης.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με την έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ αναμένει να αρχίσει να εργάζεται σε ένα πρωτότυπο στα τέλη του 2023. Η αξιολόγηση του πρωτότυπου θα αναδείξει την πιθανή ανάπτυξη ενός ψηφιακού ευρώ, το οποίο θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία έως το 2025.

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve/ Fed) δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνάς της για τα CBDC και έκανε το πρώτο της βήμα προς την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC). Το Project Hamilton, ένα ερευνητικό πρόγραμμα μεταξύ της Fed της Βοστώνης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), δημοσίευσε τον πρώτο γύρο αποτελεσμάτων για τη μοντελοποίηση ενός ψηφιακού δολαρίου.

Αξίζει να επισημανθεί πως οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη ψηφιακά δολάρια με τη μορφή ιδιωτικών εκδοθέντων σταθερών νομισμάτων, όπως το USDC. Τα stablecoins έχουν ήδη σημαδέψει την οικονομία, καθώς έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών, επιθυμούν να ρυθμίσουν την ιδιωτική αυτή αγορά και στοχεύουν στην έκδοση των νομισμάτων μέσω της παραδοσιακής αγοράς χρήματος.

Το απόρρητο των πληρωμών

Τον επόμενο μήνα θα διεξαχθεί μία δημόσια διαβούλευση από την Επιτροπή της ΕΕ. Η διαβούλευση θα βασιστεί στα πορίσματα του σχολιασμού του 2020, που ανέδειξαν πως το απόρρητο των πληρωμών αποτελεί την κύρια ανησυχία των πολιτών.

Η διαβούλευση της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό ευρώ για τον χειρισμό των καθημερινών πληρωμών, μεταξύ μιας σειράς άλλων λειτουργιών. Η επικεφαλής των οικονομικών της ΕΕ, Mairead McGuinness (Ιρλανδία) ανακοίνωσε τα νομοθετικά σχέδια της Επιτροπής, την Τετάρτη το πρωί, σε μια διάσκεψη fintech από την Afore Consulting.

Η McGuinness δήλωσε χαρακτηριστικά: “Στόχος μας είναι να καταθέσουμε νομοθεσία στις αρχές του 2023 και μια στοχευμένη νομοθετική διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες”.

Μέρος της διαδικασίας είναι ο εντοπισμός των διασφαλίσεων που απαιτούνται για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ. Μεταξύ άλλων ανησυχιών, οι τράπεζες έχουν εκφράσει φόβους ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ CBDC, σε πιθανή οικονομική κρίση, δημιουργώντας έτσι έναν online τραπεζικό πανικό (bank run).

Η Γερμανία και η Γαλλία προχωρούν

Ορισμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, είναι ήδη πεπεισμένα για τα οφέλη ενός ψηφιακού ευρώ και προτρέπουν την ΕΚΤ να επιταχύνει τη διαδικασία εν μέσω φόβων ότι η ευρωζώνη μπορεί να μείνει πίσω.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει αναφέρει πέρυσι: «Πρέπει να προχωρήσουμε με πλήρη ταχύτητα. Κανείς δεν θα μας περιμένει. Είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να συμμετέχουν πιο ενεργά στη διαδικασία και να διαδραματίσουν ισχυρότερο ρόλο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News