Η άνοδος των κρυπτονομισμάτων, μία από τις μεγαλύτερες χρηματοοικονομικές τάσεις που έχουν εμφανιστεί εδώ και χρόνια , έχει αυξήσει τα διακυβεύματα για τις ρυθμιστικές αρχές να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο, προστατεύοντας παράλληλα τους επενδυτές.

Κι όπως επισημαίνουν αναλυτές η ταχεία υιοθέτηση ψηφιακών στοιχείων έχει καταστήσει την ανάπτυξη ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) μια πιο «επείγουσα» πρόταση.

«Υποστηρίζουμε απολύτως μια επείγουσα μελέτη για το CBDC», είπε η υφυπουργός Οικονομικών για τα Εσωτερικά Οικονομικά, Νέλι Λιάνγκ, σε συνέντευξη στο Yahoo Finance.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί, οι οποίοι έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Υποστηρίζουμε το έργο αυτό σε όλες τις διαστάσεις».

Οι παρατηρήσεις της Λιανγκ, που έγιναν λίγο πριν από την κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής για τη ρύθμιση των stablecoins, σηματοδοτούν μερικές από τις πρώτες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μπάιντεν στον δρόμο προς ένα CBDC. Πρόσφατα, μια Προεδρική Ομάδα Εργασίας (PWG)υποστήριξε ότι οι εκδότες stablecoin θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι τράπεζες, αλλά έριξε το θέμα στο Κογκρέσο για να αποφασίσει.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος πιστεύει ότι ένα νόμισμα της Fed πιθανότατα θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο τα σταθερά νομίσματα συνυπάρχουν με ένα CBDC, κάτι που πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, είπε ότι είναι πιθανό ένα CBDC να αντικαταστήσει τα stablecoins, ανάλογα με τα είδη των χαρακτηριστικών που θα επέλεγε η Fed για αυτό.

«Ο στόχος μας με την έκθεση PWG ήταν το ιδιωτικό stablecoin, στην πραγματικότητα, να είναι σταθερό και να μπορεί να λειτουργεί ως σταθερή μονάδα αξίας», είπε ο Λιαγκ. «Αλλά υπάρχουν ερωτήματα στο μέλλον ως προς το πώς θα συνυπήρχε με το CBDC και εάν αυτό είναι το καλύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο μέλλον».

Επεσήμανε ωστόσο ότι μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εισαχθεί ένα ψηφιακό δολάριο, ενώ τα stablecoins είναι ενεργά τώρα. Η τρέχουσα χρήση τους δεν αφήνει στις ρυθμιστικές αρχές άλλη επιλογή από το να ρυθμίσουν, προκειμένου να τα εμποδίσουν να εξελιχθούν σε συστημικό κίνδυνο για την οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News