
Το μέτρο που θα αφήσει απλήρωτους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους άνω των 50 ετών ανακοινώθηκε στις 7 Ιανουαρίου και θα εφαρμοστεί από αύριο 15 Φεβρουαρίου στην Ιταλία. Έτσι από αύριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα ζητείται το Super Green Pass. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως θα πρέπει να έχουν προβεί σε υποχρεωτικό εμβολιασμό (δύο δόσεις εμβολίου ή μια δόση συν ανάρρωση από την Covid-19), ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας.
Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2022, βάση σχετικού διατάγματος και εκτός απροόπτου. Εξαιρούνται του εμβολιασμού (και επομένως, του Super Green Pass) όσοι έχουν υποκείμενες νόσους οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από ιατρό, και αυστηρά σε ηλεκτρονική μορφή.
Σύμφωνα με το ertnews.gr, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το μέτρο, ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να εισέρχεται στους χώρους εργασίας και θα θεωρείται “αδικαιολόγητα απών, χωρίς πειθαρχικές συνέπειες και με δικαίωμα διατήρησης της εργασιακής σχέσης” μέχρι να προσκομίσει το Super Green Pass, αλλά για το εν λόγω χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται.
Οι κυρώσεις
Όσον αφορά τις κυρώσεις για τη μη προσκόμιση του Super Green Pass, αυτές θα κυμανθούν από 600 ευρώ έως 1.500 Ευρώ και θα διπλασιάζονται σε περίπτωση συνεχούς παράβασης. Παράλληλα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 Ευρώ σε όσους (άνω των 50 ετών) δεν έλαβαν την πρώτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου, τη δεύτερη δόση μετά την 1η Φεβρουαρίου και σε όσους δεν υποβλήθηκαν σε αναμνηστική δόση εμβολίου, με κυρώσεις από 400 έως 1.000 ευρώ.
Με τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την Ιταλική Κυβέρνηση, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός καλύπτει πολλές κατηγορίες εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς σε στενή επαφή με το κοινό, ξεκινώντας από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό έως σχολικό προσωπικό και Σώματα Ασφαλείας. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 91.08% του συνολικού πληθυσμού της Ιταλίας (άνω των 12 ετών, με τουλάχιστον μια δόση)


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.