
Το μεσημέρι, η αστυνομία των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι περίπου 60 οχήματα του – διαβόητου πια – «Κομβόι Ελευθερίας» είχαν συγκεντρωθεί σε ένα parking όπου επιτρέπονται οι συναθροίσεις διαδηλωτών.
Τα γαλλικά ΜΜΕ είχαν δημοσιεύσει ότι εκατοντάδες ακόμη φορτηγά και τροχόσπιτα ενδέχεται να έχουν ξεκινήσει για το Βέλγιο, και οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τροποποιήσεις της κυκλοφορίας των οχημάτων για να αποφύγουν το ενδεχόμενο οι διαδηλωτές να καταφέρουν να μπλοκάρουν τους δρόμους των Βρυξελλών. Τη Δευτέρα, ορισμένες μερίδες των αντιεμβολιαστών διέδιδαν ότι σκοπεύουν να κινηθούν προς το Στρασβούργο – την άλλη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου – προκειμένου να απευθυνθούν σε ευρωβουλευτές που έχουν πάρει το μέρος τους.
Έξω από το κτίριο της Κομισιόν οι δρόμοι είναι γεμάτοι αστυνομικούς, αναφέρει το Politico, όμως οι διαδηλωτές είναι ελάχιστοι. Βάσει των καναλιών που χρησιμοποιεί η ομάδα, σκοπεύουν να συναντηθούν σε μια πλατεία σε μικρή απόσταση από τις έδρες των ευρωπαϊκών θεσμών. Οι διοργανωτές παροτρύνουν τους διαδηλωτές να μπουν στην πόλη προσποιούμενοι τους τουρίστες, για να διαφύγουν τον έλεγχο.

Από τον Καναδά στην καρδιά της Ευρώπης
Με άλλα λόγια, μπορούμε πλέον για σιγουριά να μιλάμε για μια παγκοσμιοποίηση του κομβόι που ξεκίνησε από τον Καναδά πριν λίγες ημέρες, συγκεντρώνοντας στις τάξεις του πέραν των αντιεμβολιαστών και ακόμη πιο εξτρεμιστικές ομάδες με προέλευση από την ακροδεξιά.
Το Σαββατοκύριακο, το κομβόι «παρέλυσε» το Παρίσι, σε μια αναμέτρηση με τη γαλλική αστυνομία που ολοκληρώθηκε με εκατοντάδες πρόστιμα και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων εκ μέρους των αστυνομικών.
Από εκεί και έπειτα, φαίνεται πως και οι ίδιοι δεν έχουν αποφασίσει ποιος προορισμός θα ήταν ο καταλληλότερος. Ορισμένες φωνές πράγματι καλούσαν τους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το Στρασβούργο, ενώ άλλες επέμεναν στην επιλογή των Βρυξελλών, διαφωνώντας όμως και πάλι ως προς το ακριβές σημείο. Σε πολλές περιπτώσεις, νικούσε η σύγχυση.
Όπως παρατηρεί το Politico, το αποτέλεσμα ήταν εντέλει μικρές ομάδες να συναντηθούν σε διαφορετικά σημεία – με αποτέλεσμα να υπάρχουν στιγμές που οι παρατεταγμένοι αστυνομικοί ξεπερνούσαν αριθμητικά τους διαδηλωτές.
Οι αρχές των Βρυξελλών απαγόρευσαν εκ των προτέρων τις σημερινές διαδηλώσεις έχοντας δει τη δράση των αντιεμβολιαστών σε άλλες πόλεις, ενώ επιστράτευσαν 7.500 αστυνομικούς για την αποτροπή των μπλόκων.

«Θα μείνουμε όσο χρειαστεί»
Μια διαδηλώτρια, η Κρίσταλ, λέει στο Politico ότι οδήγησε πάνω από 1.300 χιλιόμετρα για να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες – μόνο και μόνο για να δει την ομάδα οχημάτων στην οποία συμμετείχε να… αναχαιτίζεται από την αστυνομία προς το parking.
«Έχω έρθει εδώ κατά του υγειονομικού διαβατηρίού, κατά του υποχρεωτικού εμβολίου και όλων όσων το συνοδεύουν», λέει. «Και για την αγοραστική δύναμη, γιατί όλα ακριβαίνουν. Το έχουν χρησιμοποιήσει για να εκτοξεύσουν τις τιμές. Και για την ελευθερία μας, για να είμαστε όλοι ίσοι… και ενωμένοι».
Δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στον τόπο διαμονής της. «Θα δούμε», εξηγεί. «Έχουμε και δουλειές. Όμως θα μείνουμε όσο χρειαστεί για να μας ακούσουν. Μέχρι τώρα αυτά που δείχνουν στη γαλλική και τη βελγική τηλεόραση είναι κατασκευασμένα, είναι μονταρισμένα. Θα ακούσουν την αληθινή φωνή των ανθρώπων».
Το κομβόι έβαλε στο στόχαστρο τις Βρυξέλλες λόγω της σχέσης τους με την ΕΕ. Το μπλοκ ανήκει στους πρωτοπόρους των ψηφιακών διαβατηρίων. Μια άλλη διαδηλώτρια, η Μαρί Λιν, λέει στο Politico ότι η πόλη «συμβολίζει την ίδια την Ευρώπη. Προσωπικά προτιμώ να ακολουθώ το κομβόι ελευθερίας γιατί είναι το πρώτο κίνημα που έχει ορατότητα και που τάσσεται εναντίον των υγειονομικών διαβατηρίων, και ήθελα να το ακολουθήσω και μας έφερε στις Βρυξέλλες».
Προς το παρόν κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στις Βρυξέλλες. Όμως είναι σαφές ότι το κομβόι ελευθερίας είναι μέχρι στιγμής το πιο αποτελεσματικό στις μεθόδους του κίνημα κατά των περιοριστικών μέτρων. Έχει καταφέρει να ενώσει ένα μείγμα προϋπαρχόντων αντιεμβολιαστικών ομάδων, ακροδεξιούς πολιτικούς, εξτρεμιστικά κινήματα, αλλά και εκείνους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια