Μπορεί να έχουν κατεβάσει ταχύτητα, αλλά δεν πάτησαν φρένο. Η ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2022 δείχνει να μην έχει επηρεάσει τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η αγορά κινείται και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σε καθημερινή βάση υποβάλλονται πάνω από 500 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγορές, γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, αριθμός που ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις Εφορίες.

Οι γονικές παροχές πρωταγωνιστούν λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ ενώ με υψηλές ταχύτητες κινούνται και οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Χιλιάδες ακίνητα αλλά και οικογενειακές επιχειρήσεις αλλάζουν χέρια μέσα σε μια ημέρα.

Τις πρώτες 40 ημέρες του 2022 υποβλήθηκαν περισσότερες από 8.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων, σχεδόν 5.500 δηλώσεις γονικών παροχών και 2.200 ηλεκτρονικές δηλώσεις δωρεάς ακινήτων. Η εικόνα είναι αρκετά καλή όπως σημειώνουν στον Ο.Τ. αρμόδιοι παράγοντες προσθέτοντας ότι συνήθως το Γενάρη ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων είναι μικρός.

Διευκολύνσεις και παρατάσεις

Η ΑΑΔΕ,  για να διευκολύνει τους φορολογούμενους στις συναλλαγές τους, τους έδωσε τη δυνατότητα άμεσης πληρωμής του φόρου μέσω IRIS χωρίς την καθυστέρηση έως 4 ημέρων που ισχύει όταν η πληρωμή γίνεται μέσω web banking ενώ παράλληλα δρομολογούνται νέα μέτρα που θα περιορίσουν  στην ταλαιπωρία των φορολογούμενων όπως:

– η κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων,

– η ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων της φορολογίας κεφαλαίου και

– η ενεργοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ακινήτων ο οποίος καταργεί τη «χαρτούρα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Επίσης για την περαιτέρω ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας αναμένεται να παραμείνει  στο «πάγο» και μετά το 2022 ο ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα και να διατηρηθεί το φορο-μπόνους για την ανακαίνιση κτιρίων.

Κινητικότητα

Στα γραφεία των συμβολαιογράφων επικρατεί κινητικότητα κυρίως από τους φορολογούμενους που σπεύδουν να υπογράψουν συμβόλαια για την υπογραφή συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες λήγει στις 31 Μαρτίου 2022 για όσους είχαν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Ο χάρτης των μεταβιβάσεων ακινήτων

Το 2021, οι αγοραπωλησίες ακινήτων κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 16% σε σύγκριση με το 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του μητρώου μεταβίβασης ακινήτων. Αν και μέχρι στιγμής,  δεν έχουν «περαστεί» στο Μητρώο  όλες οι αγοραπωλησίες που έγιναν το προηγούμενο έτος και κυρίως οι πράξεις του Δεκεμβρίου καθώς τα οριστικά συμβόλαια μπορούν να συνταχθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου,  ο κλάδος της κτηματαγοράς δείχνει να έχει πάρει τα πάνω του καθώς έχει  φθάσει στα επίπεδα του 2019 ή ακόμα και υψηλότερα.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία,  το περασμένο έτος οι μεταβιβάσεις στην Αττική κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 16% σε σύγκριση με το 2020.  Οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021. Στον Δήμο Αθηναίων άλλαξαν χέρια 4.573 ακίνητα, στον Δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν 2.029 αγοραπωλησίες ακινήτων, στον Πειραιά 686, στην Καλλιθέα 489 και στη Νέα Σμύρνη 278 αγοραπωλησίες ακινήτων.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων  παρατηρούνται στους Δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Πετρούπολης, Φιλοθέης Ψυχικού, Ηρακλείου, Νέας Ιωνίας και Λυκόβρυσης.  Στις περιοχές αυτές καταγράφηκαν από τις υψηλότερες αυξήσεις  αντικειμενικών αξιών. Συγκεκριμένα στο Δήμο Ελληνικού οι αυξήσεις έφθασαν στο 57,14% στην κατώτατη τιμή ζώνης, στη Νέα Ιωνία η κατώτατη τιμή ζώνης αυξήθηκε κατά 38,89% και στο Ηράκλειο κατά 36% τόσο στην κατώτατη όσο και στην ανώτατη τιμή ζώνης.

Το 2021, μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων και βεβαιώθηκε φόρος ύψους 160 εκατ. ευρώ, τον οποίο κατέβαλαν οι αγοραστές των ακινήτων. Στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περίπου 15.000 δηλώσεις γονικών παροχών και 4.700 δηλώσεις δωρεών ακινήτων. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τις ηλεκτρονικές δηλώσεις, ενώ εάν προστεθούν και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβλήθηκαν στις εφορίες τότε ο αριθμός των μεταβιβάσεων ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι αυξάνεται κατακόρυφα.

Η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων έχει ζεστάνει τα κρατικά ταμεία. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν εκτόξευση των εσόδων που εισέπραξε το Δημόσιο από φόρους μεταβίβασης σε σύγκριση με το 2020.  Στο 10μηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου 2021,  οι φόροι από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ανήλθαν σε 253,68 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 27,11% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όταν οι φόροι που είχε εισπράξει η ΑΑΔΕ είχαν ανέλθει σε 199,57 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα