Στο τέλος του Φεβρουαρίου ξεκινά η νέα φορολοταρία, που θα μοιράσει χρηματικά έπαθλα έως 50.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν αλλαγές, καθότι η φορολοταρία αντί να μοιράζει 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς όπως είναι το σημερινό καθεστώς, θα μοιράσει σε 556 φορολογούμενους ποσά που θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν για τον ένα υπερτυχερό τα 50.000 ευρώ.

Στην πρώτη κλήρωση της χρονιάς θα εισαχθούν οι αποδείξεις ηλεκτρονικών αγορών που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ήτοι τον Ιανουάριο.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η κατανομή είναι:

·         1 τυχερός θα κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,

·         5 τυχεροί θα κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,

·         50 τυχεροί θα κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,

·         500 τυχεροί θα κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

Πολίτες που κερδίζουν έπαθλο 50.000 ευρώ σε μηνιαία κλήρωση εξαιρούνται της συμμετοχής στην ετήσια κλήρωση εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους.

Τι πρέπει να γωνρίζετε

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να γίνουν γνωστά τα εξής:

1.   Το ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται ορίζεται σε 10.000 ευρώ ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα. Για κάθε 1 ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας λαχνός. Σε περίπτωση που το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στον μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα.

2.   Οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων. Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, ίσο ή μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, λαμβάνουν έναν λαχνό για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς τις προηγούμενες προσαυξήσεις.

3.   Σε περίπτωση ανάδειξης περισσότερων του ενός λαχνών που ανήκουν στον ίδιο πολίτη, στην ίδια μηνιαία κλήρωση, θεωρείται ως τυχερός μόνον ένας λαχνός και, εάν οι λαχνοί κερδίζουν έπαθλα διαφορετικού ποσού, ο μεγαλύτερος σε ποσό.

4.   Οι πολίτες ενημερώνονται πριν την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον myAADE της ΑΑΔΕ, στον δικτυακό τόπο www.aade.gr.

5.   Οι νικητές θα ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον προσωπικό λογαριασμό τους και με μήνυμα στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) που έχουν δηλώσει στη Φορολογική Διοίκηση.

6.   Τα χρηματικά έπαθλα θα πιστώνονται στον λογαριασμό πληρωμών που έχει δηλώσει ή θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για τον σκοπό αυτόν στο myAADE της ΑΑΔΕ, στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως δικαιούχος. Όσοι πολίτες κερδίζουν και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία 3 μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τον λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Η πίστωση του ποσού στην περίπτωση αυτή γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί λογαριασμός πληρωμών εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο λογίζεται ως αδιάθετο. Τα χρηματικά έπαθλα είναι αφορολόγητα.

7.   Στο τελευταίο 10ήμερο κάθε έτους,  θα διεξάγεται μία μεγάλη κλήρωση στην οποία συμμετέχουν, αθροιστικά, όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν για κάθε πολίτη, κατά τις διενεργηθείσες στο ίδιο ημερολογιακό έτος δώδεκα μηνιαίες κληρώσεις. Από την έξτρα αυτή κλήρωση θα αναδεικνύονται 12 τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 100.000 ευρώ έκαστος και τυχεροί που θα κερδίζουν το ποσό των 1.000 ευρώ, ανάλογα με το συνολικό ποσό που έμεινε αδιάθετο.

8. Το έπαθλο είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax