Οι Ρώσοι επενδυτές δεν δείχνουν να πιστεύουν πλήρως τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για επικείμενο πόλεμο. Τη Δευτέρα οι μετοχές διεθνώς υποχώρησαν και οι αγορές ομολόγων ανέβηκαν, μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ πως η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Αν και τα ρωσικά assets επίσης κλονίζονται, δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις.
Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις για μια επίθεση τις επόμενες ημέρες ώθησαν την είδηση για την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στην κορυφή των ειδήσεων των οικονομικών ιστοσελίδων. Παρόλ’ αυτά η προοπτική ενός πολέμου με το γείτονα της φαίνεται να μην έχει την ίδια κάλυψη από τα ρωσικά media. Αυτό αντανακλά την έλλειψη ευθυγράμμισης ανάμεσα στις δυτικές προειδοποιήσεις και τη ρητορική του Κρεμλίνου, το οποίο επιμένει να αρνείται πως σχεδιάζει μια εισβολή.
Οι αγορές αντανακλούν το διαχωρισμό αυτό. Αν και οι traders έσπευσαν στο αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γιεν, τα ρωσικά assets δεν δείχνουν να κινούνται με βάση τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η Sberbank, της οποίας η μετοχή υποχώρησε κατά 5% τη Δευτέρα. Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας έχει απωλέσει τα κέρδη της περσινής χρονιάς, όμως συνεχίζει να διαπραγματεύεται περίπου 1 φορά πάνω από την τιμή εισαγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, σε σύγκριση με το 0,8 που είχε υποχωρήσει το 2014, μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στην Ρωσία.
Αν η αμερικανική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλουν κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών, πολλοί ξένοι επενδυτές, οι οποίοι ελέγχουν περίπου το 43% της Sberbank, θα πρέπει πιθανότατα να προχωρήσουν σε πώληση των μετοχών τους.
Την ίδια ώρα ο χρηματιστηριακός δείκτης ΜΟΕΧ (που βασίζεται στο ρούβλι), υποχώρησε μεν περίπου κατά 3% τη Δευτέρα, όμως παραμένει πάνω από τα χαμηλά που είχε καταγράψει στα τέλη Ιανουαρίου.
Το ρούβλι επίσης αποδεικνύεται ανθεκτικό στη συζήτηση περί πολέμου. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει θωρακίσει την ρωσική οικονομία από τα δυτικά αντίποινα και η άνοδος των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα από την κεντρική τράπεζα βοήθησαν στην ενίσχυση του νομίσματος. Όμως, οι επενδυτές δεν προεξοφλούν τίποτε ανάλογο με την ύφεση που πυροδότησαν οι κυρώσεις του 2014, όταν το ρούβλι έχασε σχεδόν το 45% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις του ρωσικού 10ετούς, που ανέβηκαν πάνω από το 10% τη Δευτέρα, είναι πολύ κάτω από το τουλάχιστον 16% που είχαν φτάσει στα τέλη 2014.
Ακόμη κι αν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή, οι ανησυχίες για την περικοπή των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να σημαίνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα προχωρήσουν στις πλέον σκληρές κυρώσεις. Όμως, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους να προκαλέσουν οικονομική ζημιά. Εάν ο πόλεμος πράγματι επίκειται, πολύ μεγαλύτερη ζημιά αναμένει τους επενδυτές.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ