Ένα ισχυρό… τσουνάμι πωλήσεων έχουν προκαλέσει στις αγορές οι εξελίξεις στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, οι οποίες δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η απώλεια ξεπερνά τις 30 μονάδες.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,03% στις 941,62 μονάδες, με τον τζίρο να είναι ήδη στα επίπεδα των 70 εκατ.

Αν και το ύψος του τζίρου προκαλεί ευλόγως ανησυχίες για τη σφοδρότητα των πωλητών, δεν μπορεί να μην ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι σχεδόν τα 19 εκατ. ευρώ έχουν διακινηθεί στην μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο στο πλαίσιο της εντολής αγοράς από την Allianz στο πλαίσιο της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή.

Βέβαια, πέραν των εσωτερικών εξελίξεων, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορέσει το ΧΑ να βγάλει τις άμυνες που χρειάζεται προκειμένου να «αντέξει» τους διεθνούς κλυδωνισμούς που έχουν προκαλέσει οι κόντρες στα ουκρανικά σύνορα.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Πειραιώς και Alpha Bank είναι στο -6,6% και στο -5% αντίστοιχα, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις που δέχονται οι Aegean, Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ήτοι όλες ανεξαιρέτως οι δεικτοβαρείς τίτλοι της αγοράς. Σε αρνητικά εδάφη όμως είναι 112 τίτλοι της αγοράς, ενώ μόλις 16 κινούνται θετικά.

Ισχυροί οι κλυδωνισμοί και στις ευρωαγορές

Στην παρούσα φάση πάντως το ΧΑ δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το άκρως αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, από τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς έχει μπει επίσης στο «πρόγραμμα» της μείωσης της έκθεσης των επενδυτών στην περιοχή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 2,7%, με τις μετοχές των τραπεζών να βυθίζονται 4,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,93% στις 7.512 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημειώνει απώλειες 3,24% στις 14.928 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει πτώση 3,28% στις 6.781 μονάδες.

Πολλές χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω φόβων για επικείμενη ρωσική εισβολή, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν να προειδοποιεί την Κυριακή ότι το Κρεμλίνο έχει επιταχύνει την έκτακτη στρατιωτική του συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της χώρας τις τελευταίες 10 ημέρες.

Οι δυτικοί ηγέτες έχουν απειλήσει με αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε περίπτωση οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζουν να επιδιώκουν διπλωματικές λύσεις. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής στη γείτονά του, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για παραπληροφόρηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών