Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καλύπτοντας έτσι σημαντικό από το χθεσινό χαμένο έδαφος, αφού έλαβαν ώθηση από την αναδίπλωση μέρους των ρωσικών στρατευμάτων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, εξέλιξη που δείχνει σταδιακή αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,3%, με τις μετοχές του κλάδου της υγείας να κερδίζουν 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 7.608 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 1,98% στις 15.412 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,86% στις 6.979 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική εταιρεία διανομής τροφίμων Delivery Hero ενισχύθηκε κατά 11%, ενώ στον αντίποδα, η ελβετική εταιρεία Temenos υποχώρησε κατά περίπου 9%, με τους βασικούς καταλύτες της διακύμανσης να είναι φυσικά τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2021, με την πρώτη να ικανοποιεί και τη δεύτερη να απογοητεύει.

Πάντως, τα κέρδη στις ευρωαγορές ενισχύθηκαν τη στιγμή που η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρηση ορισμένων στρατευμάτων από τα σύνορα, καθώς ολοκληρώνονται οι ασκήσεις. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κατά πολλούς ανοίγει ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης της έντασης, αν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε πως θα πρέπει να δει συγκεκριμένες κινήσεις πριν πιστέψει τη δήλωση της Μόσχας ότι άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της χώρας του.

Στα μάκρο της ημέρας, έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ καταγράφηκε στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών της ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο τον Δεκέμβριο του 2021, σε σύγκριση με πλεόνασμα 28,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Το εμπόριο εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε σε 191,9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,8% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020.

Επίσης, κατά 0,3% αυξήθηκε το ΑΕΠ στην ζώνη του ευρώ, το τέταρτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η απασχόληση κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο αυξήθηκε κατά 05%, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Σε ετήσια βάση η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 4,6% στην ζώνη του ευρώ και 4,8% στην Ε.Ε., μετά την ανάπτυξη κατά 3,9% και 4,1% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές