Ελαφρά υποχώρηση σημείωναν σήμερα νωρίς το πρωί οι τιμές του πετρελαίου, πάντα στα υψηλά επταετίας, πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι το Brent και πάνω από τα 95 δολάρια το αμερικανικό αργό.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαμορφωνόταν στα 96,04 δολάρια το βαρέλι στις 5.40 ώρα Ελλάδας, μειωμένα κατά 44 σεντς ή 0,5%, μετά την άνοδο των 2,04 δολαρίων χθες Δευτέρα.

Το WTI υποχωρούσε 52 σεντς, ή 0,5%, στα 94,94 δολάρια το βαρέλι, μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 2,36 δολάρια.

Και τα δύο έφτασαν τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014, με το Brent να αγγίζει τα 96,78 δολάρια και το WTI να φτάνει μέχρι τα 95,82 δολάρια.

Με τη Ρωσία να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο και τους φόβους για ανά πάσα στιγμή εισβολή στην Ουκρανία –μετά και από την εκπορευόμενη από τον Λευκό Οίκο σχετική προειδοποίηση-  έχουν οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου σε ένα ράλι ανόδου προς τα 100 δολάρια το βαρέλι.

«Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με τις εξελίξεις το μέτωπο της Ουκρανία και ενόψει των συνομιλιών ΗΠΑ – Ιράν για τα πυρηνικά», εκτίμησε ο Τσουγιόσι Ουένο, ανώτερος οικονομολόγος στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NLI.

Οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου εξακολουθούν να βλέπουν ανοδικές προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου. Από την άλλη, η εκτίναξή τους κατά περισσότερο από 30% μέσα σε ένα τρίμηνο εντείνει τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση επιτοκίων.

Ο παράγοντας Ιράν

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι το Ιράν «βιάζεται» να καταλήξει σε μια ταχεία συμφωνία στις πυρηνικές συνομιλίες στη Βιέννη, υπό την προϋπόθεση ότι προστατεύονται τα εθνικά του συμφέροντα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν τη Δευτέρα και έκαναν μια  «σαφή κίνηση προς τα εμπρός», όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτές, όπως ο γενικός διευθυντής έρευνας της Nissan Securities, εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι αγορές πετρελαίου μπορεί να οδηγηθούν σε πραγματική διόρθωση εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή οι μετοχές συνεχίσουν να υποχωρούν εν μέσω της ανησυχίας για τον πληθωρισμό και την αυστηρότερη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Ακόμα και 125 δολάρια βλέπει η JP Morgan

Στο μεταξύ, καθόλου αμελητέος δεν είναι ο παράγοντας της αναθεώρησης προς τα πάνω από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, ο οποίος βλέπει τη ζήτηση για πετρέλαιο να διαμορφώνεται σε ιστορικά επίπεδα, γεγονός το οποίο υποδεικνύει μια πιο σφιχτή παγκόσμια αγορά σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την JP Morgan εάν ο ΟΠΕΚ+ δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του για αύξηση της παραγωγής, τότε το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 125 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης