Επικριτικός απέναντι στον ΟΠΕΚ εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ, προτρέποντας το πετρελαϊκό καρτέλ να κλείσει «το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων».

Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτικοποίηση των αγορών φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν βοήθησε κανέναν.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από τα 96 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία .

Ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του παραγωγοί, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ρωσία, συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το μήνα να διατηρήσουν μέτριες αυξήσεις στην παραγωγή.

Καθώς πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή μετά από χρόνια υποεπενδύσεων, το καρτέλ δεν έχει επιτύχει τις υποσχεθείσες μηνιαίες αυξήσεις της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd). Ο IEA στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι το χάσμα μεταξύ του στόχου και της πραγματικής παραγωγής είχε διευρυνθεί σε 900.000 bpd.

Προ μηνών ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA) είχε πει ότι ορισμένες χώρες απέτυχαν να υιοθετήσουν μια αποτελεσματική θέση για να ανακόψουν το ράλι τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και κάνοντας λόγο για «τεχνητή στενότητα» στις ενεργειακές αγορές.

«Ένας παράγοντας που προκάλεσε τις ανατιμήσεις σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι η θέση ορισμένων από τους σημαντικότερους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ορισμένες από τις χώρες δεν έλαβαν, κατά την άποψή μας, μια χρήσιμη θέση σε αυτό το πλαίσιο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, κάνοντας λόγο για τεχνητή στενότητα στην παραγωγή πετρελαίου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ο Μπιρόλ σχολίασε ότι η ΙΕΑ αντιλαμβάνεται την κίνηση των ΗΠΑ και των άλλων πέντε χωρών, αναγνωρίζοντας ότι οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο επιβαρύνουν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, ασκώντας πρόσθετη πίεση στον πληθωρισμό, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάκαμψη παραμένει άνιση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από κινδύνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια