Aύξηση της τάξης του 9,7% σε ετήσια βάση σημείωσε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (PPI) στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου. Η αύξηση του δείκτη σε μηναία βάση ανήλθε σε 1%, η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 8 μηνών. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν άνοδο 9,1% σε ετήσια βάση και 0,5% σε μηνιαία.

Tα στοιχεία, τα οποία αντικατοπτρίζουν μεγάλες αυξήσεις μεταξύ των κατηγοριών, ενισχύουν περαιτέρω τις προθέσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα εν μέσω πληθωριστικών πιέσεω. Τα σημεία συμφόρησης στις μεταφορές, η ισχυρή ζήτηση και οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας που παρατηρήθηκαν μέχρι το 2021 έχουν μεταφερθεί και φέτος και κινδυνεύουν να διατηρήσουν τις πιέσεις στις τιμές.

 Το κόστος της ενέργειας ανέκαμψε τον Ιανουάριο, μετά από πτώση έναν μήνα νωρίτερα, σημειώνοντας άνοδο 2,5%. Μέχρι και σήμερα, οι τιμές του αργού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών πόρων συνέχισαν να ανεβαίνουν,με τον κίνδυνο μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία να προκαλέσει σοβαρές κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις.  Ο δομικός PPI, από τον οποίο εξαιρούνται οι εξαιρετικά ευμετάβλητες τιμές στα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση και 8,3% σε ετήσια.

Οι τιμές των αγαθών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο κατά 1,3% και τω υπηρεσίων κατά 0,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή