Το 2021, το έτος του Μεταλλικού Βοδιού, σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο, δικαίωσε το όνομά του: το υπομονετικό και επίμονο Βόδι, διατήρησε την ψυχραιμία του σε απροσδόκητες καταστάσεις, οι οποίες ήταν πέρυσι πολλές, ενώ, καθώς το μέταλλο είναι ένα στοιχείο που συμβολίζει την οικονομική ευκαιρία, η χρονιά  αντάμειψε  τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου, σημειώνει η Ann-Katrin Petersen, σύμβουλος παγκόσμιας στρατηγικής επενδύσεων, της Allianz Global Investors.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Τι επιφυλάσσει όμως το νέο κινεζικό ημερολογιακό έτος, που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου και τοποθετεί το 2022 στο ζώδιο της Τίγρης του Νερού; Η Petersen, εκτιμά πως το περιβάλλον για τις κεφαλαιαγορές θα είναι γεμάτο με προκλήσεις  – τόσο από θεμελιώδη όσο και από πολιτική και γεωπολιτική  άποψη, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες στους ενεργούς επενδυτές.

Το 2022 θα είναι ένα ακόμη συναρπαστικό έτος υποστηρίζει. Οι χρηματιστηριακές αγορές στηρίζονται στις ελπίδες για συνεχή ανοδική τάση στην παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, οι πιθανές ανοδικές τάσεις στις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου ενδέχεται να περιοριστούν καθώς ο «ούριος άνεμος» στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική εξασθενεί, παρατείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας που περιβάλλει την πανδημία, και ενισχύοντας την πιθανότητα ταχύτερης σύσφιξης από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι κίνδυνοι

Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι (γεω)πολιτικών γεγονότων θα μπορούσαν να καταστήσουν το περιβάλλον της αγοράς όλο και περισσότερο ασταθές. Απροσδόκητα ζητήματα επικαιρότητας θα επιφέρουν μεταβλητότητα στις μετοχικές αγορές, με αποτέλεσμα η ενεργή διαχείριση των χαρτοφυλακίων να θεωρείται ο καταλύτης ώστε οι επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Σύμφωνα με την Allianz Global Investors, μετά από ισχυρή ανάκαμψη, η παγκόσμια οικονομία εισήλθε σε μια πιο ώριμη φάση του κύκλου ανάπτυξης, ενώ οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης των εταιρικών κερδών που παρατηρήθηκαν το 2021 είναι απίθανο να επιστρέψουν εφέτος.  Οι συμμετέχοντες στην αγορά εξακολουθούν να ανησυχούν για μεγαλύτερη σύσφιξη της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής, ακολουθούμενη από διαρκείς πληθωριστικούς κινδύνους. Επιπλέον, η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον αποτελεί παράγοντα αβεβαιότητας.

Tα χρηματιστήρια

Οι μετοχικές αγορές, βρίσκονται σε  μια φάση υψηλών αποτιμήσεων, ειδικά για τις μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ, ενώ η ευρωζώνη διαθέτει πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Η εικόνα για τις αναδυόμενες αγορές είναι μικτή. Η εστίαση στους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και σχετικούς με τη διακυβέρνηση παράγοντες, καθώς τα κριτήρια βιωσιμότητας ενδέχεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον επόμενο κύκλο μετοχών.

Στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής και του πληθωρισμού, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων, αναμένεται να αυξηθούν περεταίρω. Στα νομίσματα, οι επενδυτές λαμβάνουν «θετικές» θέσεις σε δολάρια ΗΠΑ και «αρνητικές» θέσεις σε γιεν. Ιστορικά, τα εμπορεύματα έχουν αποδειχθεί η καλύτερη αντιστάθμιση έναντι του υψηλού πληθωρισμού, ακολουθούμενα από τις μετοχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή