Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσαν ότι μετέφεραν προσωρινά μέρος του προσωπικού τους από την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πιθανή ρωσική εισβολή, αλλά και τα δύο ιδρύματα δήλωσαν ότι το έργο δανεισμού και υποστήριξης στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε σε εσωτερικό σημείωμα, που αποκαλύπτει το Reuters ότι αναστέλλει προσωρινά τις αποστολές προσωπικού στην Ουκρανία και παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία.

«Η κύρια προτεραιότητα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι να διατηρήσει το προσωπικό και τις οικογένειές τους ασφαλείς. Σύμφωνα με την πολιτική μας για την εκκένωση, η προσωρινή μετεγκατάσταση του προσωπικού βρίσκεται σε εξέλιξη και ισχύουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας», ανέφερε το έγγραφο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πού ή πόσοι υπάλληλοι μετεγκαταστάθηκαν.

Το ΔΝΤ μετέφερε προσωρινά τον εκπρόσωπό του στην Ουκρανία, Βαχράμ Στεπανιάν, εκτός της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Στεπανιάν, αρμένιος υπήκοος, είναι επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στο Κίεβο από τον Ιούλιο του 2021, συνεργαζόμενος με ντόπιους Ουκρανούς υπαλλήλους.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο και σε επαφή με τους Ουκρανούς ομολόγους του», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ένας εκπρόσωπος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε επίσης ότι οι δραστηριότητες διεθνούς οργανισμού στην Ουκρανία θα συνεχιστούν, προσθέτοντας: «Για τον σκοπό αυτό, το προσωπικό θα συνεχίσει να εργάζεται στο πρόγραμμά μας από την Ουκρανία και άλλες τοποθεσίες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν τις επιχειρήσεις της πρεσβείας τους στην Ουκρανία από την πρωτεύουσα Κίεβο στη δυτική πόλη Λβιβ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τη Δευτέρα, επικαλούμενος μια «δραματική επιτάχυνση της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».

Το ΔΝΤ διατηρεί πρόγραμμα δανεισμού 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ουκρανία, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έχει παράσχει σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση στην Ουκρανία από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.