Μπορεί η Ρωσία να ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ορισμένα στρατεύματα αρχίζουν να επιστρέφουν στις βάσεις τους μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν, ωστόσο το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν έχει δει ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ξεκίνησε η απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Συνάντηση Πούτιν-Σολτς στη Μόσχα

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. «Θα αφιερώσουμε δυστυχώς μεγάλο μέρος του χρόνου μας σήμερα στο ζήτημα που συνδέεται με την κατάσταση στην Ευρώπη, στην ασφάλεια και στις συνομιλίες που διεξάγονται για το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα σχετικά με την Ουκρανία» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ρωσική τηλεόραση.

«Ασφαλώς είναι σαφές ότι οφείλουμε τώρα να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση αναφορικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του ο Σολτς, προσθέτοντας πως είναι «κατευχαριστημένος» που μπορεί να διεξαγάγει αυτές τις συνομιλίες. «Το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να εργαστούμε αναφορικά με τις σχέσεις μας μέσω καλών συζητήσεων του ενός με τον άλλο» πρόσθεσε.

Θετική αντίδραση των αγορών

Οι αγορές, εν τω μεταξύ, καλωσόρισαν τα θετικά μηνύματα από τη Μόσχα, με κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας να δηλώνει ότι η διπλωματία με τη Δύση θα μπορούσε να πετύχει.

Στα διεθνή χρηματιστήρια συνεχίζουν τα νεύρα να είναι τεντωμένα μετά το σαρκαστικό σχόλιο του ουκρανιού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον υπόλοιπο κόσμο που προβλέπει μια ημερομηνία για την έναρξη της ρωσικής επίθεσης σε βάρος της χώρας του. Οι ΗΠΑ δήλωσαν από τη μεριά τους ότι οι πληροφορίες τους δείχνουν πως η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί άμεσα. Ωστόσο αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζεται εισβολή.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε πως θα πρέπει να δει συγκεκριμένες κινήσεις πριν πιστέψει τη δήλωση της Μόσχας ότι άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της χώρας του. Ο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι θα πίστευε πως μια αποκλιμάκωση βρίσκεται σε εξέλιξη εάν «μια πραγματική απόσυρση ακολουθήσει αυτές τις δηλώσεις».

Η ανακοίνωση για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

Νωρίτερα, ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είχε ανακοινώσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. «Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους». Να θυμίσουμε ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα