«Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η δυτική πολεμική προπαγάνδα», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόσθεσε: «Έχουν ντροπιαστεί και καταστραφεί χωρίς να εκτοξευθεί ούτε ένας πυροβολισμός».

Προηγήθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Άμυνας της χώρας, ότι  η Ρωσία πρόκειται να αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά του από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η ανακοίνωση για την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων

«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους» δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021, με αναλυτές πάντως να είναι ακόμη αρκετά επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Τη μεγάλη κίνηση και συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία αναδείκνυαν βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Το οπτικό υλικό προέρχεται τόσο από προσωπικούς και δημόσιους λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσοι και από επίσημες πηγές, και έχει πιστοποιηθεί η γνησιότητά του από το CNN και άλλους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται τόσο στα ρωσοουκρανικά σύνορα, στη νοτιοδυτική Ρωσία, όσο και στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, καθώς και στην κατεχόμενη εδώ και επτά χρόνια από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.