Η αναθεώρηση του Outlook για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε θετικό, αντανακλούσε την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και μια ταχεία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από την αναμενόμενη πτώση του χρέους του δημόσιου τομέα, αναφέρει η Fitch Ratings, τονίζοντας το αυξανόμενο, αλλά ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού (η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μεταξύ 2015 και 2019 ήταν περίπου 6,25% κατά μέσο όρο).

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υπενθυμίζει ότι έχει τονίσει ήδη ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFNs) για το ελληνικό δημόσιο θα κορυφωθούν το 2023 και θα παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις του Fitch υποδεικνύουν τώρα χαμηλότερα GFN τα επόμενα τέσσερα χρόνια (σωρευτικά 4,5% του ΑΕΠ).

Η αναθεώρηση αυτή αντανακλά επίσης τις αποπληρωμές των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ και τις προκαταβολές των δόσεων 2022 και 2023 της Ελληνικής Δανειακής Διευκόλυνσης, ύψους 3,8% του προβλεπόμενου ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον οίκο, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε απότομα λόγω της πανδημίας του Covid-19 και ο δείκτης χρέους είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των κρατών με αξιολόγηση Fitch και περίπου 3,5 φορές ο μέσος όρος «BB».

Ωστόσο, ελαφρυντικοί παράγοντες υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Οι αναλυτές της μελέτης, αναφέρουν ότι το απόθεμα ρευστότητας της Ελλάδας είναι σημαντικό: ο ευνοϊκός χαρακτήρας της πλειονότητας του ελληνικού κρατικού χρέους σημαίνει ότι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι χαμηλό και τα χρονοδιαγράμματα απόσβεσης είναι διαχειρίσιμα, ενώ μέση ληκτότητα του ελληνικού χρέους είναι από τις μεγαλύτερες από κάθε κράτος, στα 20,5 χρόνια.

Αυτό θα περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Ο λόγος τόκων προς έσοδα της Ελλάδας είναι πολύ χαμηλότερος από τον διάμεσο «BB» και ελαφρώς χαμηλότερος από τον διάμεσο «BBB». Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα έκτακτης αγοράς της ΕΚΤ για την πανδημία υπήρξε σημαντική πηγή ευελιξίας χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία