Οι κίνδυνοι από την αγορά κρυπτονομισμάτων συνολικής αξίας 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να ρυθμίσουν τον κλάδο σταδιακά, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), το εποπτικό όργανο παρακολούθησης κινδύνων για τις οικονομίες της G20.

Το FSB αναφέρει επίσης, ότι ενώ τα κρυπτοστοιχεία όπως το bitcoin παραμένουν ένα μικρό μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα κενά δεδομένων καθιστούν δύσκολη την αξιολόγηση της πλήρους χρήσης τους και πολλοί επενδυτές δεν κατανοούν πλήρως τι αγοράζουν.

Η έκθεση του εποπτικού οργάνου τονίζει επίσης, ότι τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά ιδρύματα, όπως οι μεγάλες τράπεζες και τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο, μαζί με παράγωγα που αναφέρονται σε κρυπτοστοιχεία σε σύνθετες επενδυτικές στρατηγικές.

Ως εκ τούτου, οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας θα μπορούσαν να κλιμακωθούν γρήγορα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έγκαιρη και προληπτική αξιολόγηση των πιθανών πολιτικών απαντήσεων, ανέφερε η έκθεση το FSB, το οποιο σε προηγούμενη μελέτη του χαρακτήριζε τα κρυπτονομίσματα ως «μικρή απειλή».

Οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για το πώς μια κατάρρευση των κρυπτογραφικών στοιχείων – αγορές που είναι εξαιρετικά ασταθείς και εξακολουθούν να είναι αδιαφανείς – θα διοχετευόταν στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Jon Cunliffe, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων ήταν ένα «εύλογο σενάριο».

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), ένα παρακλάδι κρυπτογράφησης, ανεβαίνει επίσης στην ατζέντα του FSB. Επιτρέπει στους χρήστες να δανείζουν, να δανείζονται και να αποταμιεύουν σε κρυπτονομίσματα, ενώ παρακάμπτουν τους παραδοσιακούς θεματο φύλακες των οικονομικών, όπως τράπεζες και ανταλλακτήρια.

«Χωρίς επαρκή ρύθμιση και εποπτεία της αγοράς, το DeFi και οι σχετικές πλατφόρμες ενδέχεται να παρουσιάζουν κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ανέφερε η έκθεση του FSB.
Το FSB δεν έχει εξουσία να επιβάλλει δεσμευτικούς κανόνες, αλλά τα μέλη του δεσμεύονται να μετατρέψουν τις συμφωνημένες αρχές σε εθνικούς κανόνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News