Τα πρακτικά της συνεδρίασης της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 25 και 26 Ιανουαρίου δημοσιοποίησε, όπως συνηθίζει, η Federal Reserve, το περιεχόμενο των οποίων περίμενε με ενδιαφέρον η αγορά για την άντληση περισσότερων στοιχείων για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας.

Από τα πρακτικά προκύπτει πως το συμβούλιο κίνησε τις διαδικασίες για την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, όπως και για την μείωση του ισολογισμού της.

Το συμβούλιο επεσήμανε πως όλοι οι βασικοί δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης συνεχίζουν να ενισχύονται, αν και με τον… αστερίσκο πως η οικονομία εξακολουθεί να εξαρτάται και από την πορεία της πανδημίας και τυχόν εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Η FOMC επεσήμανε πως θα είναι προετοιμασμένη να αναπροσαρμόσει τη στάση της και την νομισματική πολιτική, εάν προκύψουν νέα ρίσκα τα οποία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τους στόχους της τράπεζας. Άλλωστε, κάποια στελέχη διατύπωσαν ήδη κατά την τότε συνεδρίαση την έντονη ανησυχία τους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, λόγω του ρίσκου που προκύπτει από την χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed.

Επομένως έστειλαν σήμα για έναρξη της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων σύντομα, όπως και για επιθετική απομείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων που έχει συγκεντρώσει η Τράπεζα.

Ήδη από το ανακοινωθέν που είχε εκδοθεί τότε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, είχε προκύψει πως τα μέλη του συμβουλίου διατηρούσαν μεν στάση αναμονής για το μήνα,  αλλά έστελναν σαφές μήνυμα για υψηλές πιθανότητες μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων, κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Επίσης, η επιτροπή διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις για το πώς θα ξεκινήσει την μείωση του ισολογισμού της, που προέρχεται κυρίως από τα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του παρατεταμένου προγράμματος στήριξης για την στήριξη της ρευστότητας της αγοράς και την τόνωση της ανάπτυξης.

Έκτοτε η εκτίναξη του πληθωρισμού σε νέα επίπεδα ρεκόρ έχει καλλιεργήσει στην αγορά την πεποίθηση πως η άνοδος των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα είναι βέβαιη και ίσως και με μια δυναμικότερη αύξηση κατά 50, όχι 25, μονάδες βάσης. Ενώ βέβαια πολλοί αναλυτές προχώρησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους ποντάροντας σε μεγαλύτερο αριθμό επιτοκίων συνολικά μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή