Μετά την συντονισμένη αντεπίθεση από τα περιστέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τις προηγούμενες ημέρες, ήρθε η ώρα για να τοποθετηθούν και τα γεράκια σε σχέση με το ακανθώδες ζήτημα της αντιστροφής της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας με φόντο την εκτίναξη του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο Μάρτινς Κάζακς, μέλος του συμβουλίου και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας πήρε την σκυτάλη επιμένοντας πως είναι πολύ πιθανή η αύξηση των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό ιδιαίτερα ψηλά, πάνω από όσο βλέπαμε στο παρελθόν και αυτό μετατοπίζει το κέντρο βάρους» σχολίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο Λετονός τραπεζίτης. Έτσι, αν και εξήγησε πως πολλά θα εξαρτηθούν από τη ροή των στοιχείων, ξεκαθάρισε πως η αύξηση των επιτοκίων «είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα μέσα στη χρονιά».

«Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένετε πως τον Μάρτιο θα διαμορφώσουμε ένα σχέδιο δράσης ακριβώς για το τι θα κάνουμε κάθε μήνα στο εξής» εξήγησε, παρουσιάζοντας ωστόσο το συμβούλιο του Μαρτίου ως ορόσημο για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο, ο κ. Κάζακς παραδέχτηκε πως η ΕΚΤ πρέπει να προσέξει να μην διαταράξει την αγορά όσο προχωρά σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. «Εάν τα επιτόκια ανέβουν πολύ γρήγορα θα ασκήσουν βάρος στην ανάκαμψη» επεσήμανε, συμφωνώντας πως η τακτική της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι «προσεκτική και σταδιακή».

Υπό την έννοια αυτή, χαρακτήρισε ως «αρκετά σκληρές» τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς για δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στη χρονιά.

Με τις δηλώσεις αυτές, ο Λετονός τραπεζίτης συντάσσεται με τα πιο συντηρητικά μέλη της ΕΚΤ, όπως ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ και ο Γερμανός Γιόακιμ Νάγκελ, οι οποίοι έχουν εμφανιστεί πιο δεκτικοί στην ιδέα μιας αύξησης των επιτοκίων μέσα στη χρονιά, κόντρα στις αντίθετες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλά συμφωνεί επίσης με την κυρία Λαγκάρντ πως, σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά και σταδιακά για να μην θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Γεγονός είναι πως τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδειξαν άνοδο του δείκτη στο ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο αιφνιδίασαν ακόμη και τα περιστέρια του συμβουλίου. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε εντέχνως, κατά την τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου, να απορρίψει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι επέμεινε ότι η Ευρώπη παρουσιάζει διαφορετικά δεδομένα, επομένως δεν είναι απαραίτητο η ΕΚΤ να σπεύσει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας και της Fed.

Σε συνέντευξη της στους «Financial Times», η οικονομολόγος Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παραδέχτηκε πως με τον πληθωρισμό να «τρέχει» σε υπερδιπλάσιο ρυθμό από το όριο ασφαλείας του 2% «το ρίσκο του να αντιδράσει (η ΕΚΤ) με μεγάλη καθυστέρηση, έχει αυξηθεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή