Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ζητήσει από το Κογκρέσο ο αμυντικός προϋπολογισμό των ΗΠΑ να υπερβεί τα 770 δισεκατομμύρια δολάρια για το επόμενο οικονομικό έτος καθώς το Πεντάγωνο επιδιώκει να εκσυγχρονίσει τον στρατό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις για τον προϋπολογισμό μεταξύ του υπουργού Άμυνας Λόιντ Οστιν και του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου έχουν εστιαστεί γύρω από το αίτημα της διάθεσης για την άμυνα ποσού άνω των 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023 που ξεκινά την 1η Οκτωβρίου. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη εντός της διοίκησης και το τελικό ποσό μπορεί να αλλάξει πριν υποβληθεί το αίτημα για τον προϋπολογισμό τους επόμενους μήνες, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο προϋπολογισμός της εθνικής άμυνας περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για δαπάνες οι οποίες προρίζονται για μισθούς, άρματα μάχης και αεροσκάφη F-35 που κατασκευάζονται από την Lockheed Martin, καθώς και κεφάλαια για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων του Υπουργείου Ενέργειας και άλλες σχετικές με την άμυνα δραστηριότητες σε άλλους φορείς.

Οι απαντήσεις του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος απάντησε την περασμένη εβδομάδα στο προτεινόμενο αίτημα για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου με έναν αριθμό που ήταν λίγο πολύ στο ίδιο επίπεδο με το αίτημα του Όστιν.

Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων για αυτόν τον προϋπολογισμό είναι η ναυπήγηση νέων πλοίων, η ανάπτυξη προγραμμάτων για το διάστημα, και ο εκσυγχρονισμός της πυρηνικής «τριάδας» των υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων, των βομβαρδιστικών και των πυραύλων ξηράς, όπως ανέφερε μία από τις πηγές.

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει πάντως, προκειμένου να μειώσει το κόστος, να αποσύρει παλαιότερα όπλα όπως τα σκάφη Littoral Combat που είναι ακριβά στη λειτουργία τους και τα αεροπλάνα A-10, τα οποία μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, καταστήθηκαν λιγότερο χρήσιμα επειδή είναι ευάλωτα απέναντι σε πιο εξελιγμένα εχθρικά όπλα.

Το αίτημα για τον εθνικό αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους της θητείας του Τραμπ ήταν 752,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, το Κογκρέσο αύξησε αυτόν τον αριθμό κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας τελικά στα 778 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή