Σε νέο υψηλό τριών δεκαετιών εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στον Καναδά τον Ιανουάριο, εντείνοντας την πίεση στην Τράπεζα του Καναδά να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ήδη από τις 2 Μαρτίου.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,1%, από 4,8% τον Δεκέμβριο, ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι θα παρέμενε αμετάβλητος.

Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις προσδοκίες της αγοράς, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής, με επικεφαλής τον Κεντρικό Τραπεζίτη Τιφ Μάκλεμ, θα ανοίξουν τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στην επόμενη συνάντησή τους στις 2 Μαρτίου. Οι αγορές προβλέπουν έως και επτά αυξήσεις στο κόστος δανεισμού τους επόμενους 12 μήνες.

Η Τράπεζα του Καναδά διατηρεί το σημείο αναφοράς της στο επίπεδο έκτακτης ανάγκης του 0,25% από τον Μάρτιο του 2020.

«Με τις τιμές της ενέργειας να συνεχίζουν να αυξάνονται, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο και είναι απίθανο να επιβραδυνθεί ουσιαστικά πριν από τον Απρίλιο», δήλωσε ο Royce Mendes, επικεφαλής μακροστρατηγικής της Desjardins Securities Inc., σε έκθεση προς τους επενδυτές.

Ο πληθωρισμός έχει πλέον ξεπεράσει το εύρος ελέγχου 1% έως 3% της κεντρικής τράπεζας για 10 συνεχείς μήνες, καθώς τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού ανεβάζουν τις τιμές. Από τότε που ο Καναδάς εισήγαγε τη στόχευση για τον πληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1990, το ποσοστό πληθωρισμού ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,8%.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις στις τιμές θα ενισχυθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες πριν εξασθενήσουν αργότερα το 2023. Οι συνοριακοί αποκλεισμοί τις τελευταίες εβδομάδες μπορεί μόνο να ενισχύσουν την πληθωριστική πίεση.

Το κόστος στέγασης αυξήθηκε 6,2% τον Ιανουάριο, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 1990, ενώ οι τιμές για τα τρόφιμα που αγοράζονται από καταστήματα αυξήθηκαν κατά 6,5%, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Μάιο του 2009.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν 0,9% τον Ιανουάριο, λόγω της ανάκαμψης των τιμών της βενζίνης τον περασμένο μήνα και του υψηλότερου κόστους για τα αυτοκίνητα

Τα στοιχεία από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού έδειξαν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα από τους μισθούς και οι Καναδοί παρουσίασαν πτώση στην αγοραστική δύναμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή