Οι ΗΠΑ παραμένουν το μεγαλύτερο οικοσύστημα του πλανήτη για το fintech, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί και την Ινδία να τερματίζει τρίτη στη διεθνή κατάταξη. Ωστόσο, το ευρωπαϊκό οικοσύστημα του fintech ανταγωνίζεται στα ίσα πλέον την παγκόσμια υπερδύναμη, γεγονός που αποδεικνύουν οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών fintechs, αναφέρει το ΣΕΠΕ. Το 2021, οι νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του fintech, συγκέντρωσαν το ήμισυ των χρηματοδοτήσεων που δόθηκε προς τις startups του κλάδου στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με μόλις 1/4, που ήταν η αναλογία το 2016.

Οι επόμενες πιο ισχυρές αγορές του πλανήτη για τον κλάδο του fintech είναι η Γερμανία, ο Καναδάς και η Βραζιλία, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Γαλλία, η Σουηδία, η Κίνα, η Ολλανδία και η Ινδονησία. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές του Dealroom.co, μπορεί οι ΗΠΑ να διατηρούν το παγκόσμιο προβάδισμα, ωστόσο, άλλα περιφερειακά οικοσυστήματα, όπως η Σουηδία, ο Καναδάς και η Βραζιλία αναπτύσσονται τάχιστα και μπαίνουν στον παγκόσμιο χάρτη των ισχυρών πόλων ανάπτυξης του fintech.

Έσπασαν ταμεία το 2021 οι fintech startups

Κάθε ρεκόρ κατέρριψαν το 2021 οι χρηματοδοτήσεις σε νεοφυείς εταιρείες του fintech, ενώ η αξία τους εκτοξεύθηκε στα $3,5 τρισ. Οι εταιρείες του financial technology άντλησαν το περασμένο έτος το ποσό των $125 δισ. με το 2021 να αποδεικνύεται μακράν η καλύτερη χρονιά για τον κλάδο.

Το ποσό των χρηματοδοτήσεων, που συγκέντρωσαν οι startups του κλάδου, είναι κατά 2,8 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο του 2020. Οι δε αποτιμήσεις εκτοξεύθηκαν κυριολεκτικά το περασμένο έτος: η αποτίμηση των fintech νεοφυών εταιρειών άγγιξε τα $3,5 τρισ., 6,2 φορές μεγαλύτερη σε σύγκριση με μια πενταετία νωρίτερα (το 2016).

Εκρηκτικές ήταν οι επιδόσεις του κλάδου όσον αφορά τα exits, που επιτεύχθηκαν το 2021. Σύμφωνα με ανάλυση της Dealroom.co., η αξία τους υπερέβη τα $490 δισ., όσο δηλαδή ήταν η συνολική αξία των exits τα τελευταία πέντε χρόνια αθροιστικά.

Βρυχώνται οι fintech μονόκεροι

Ενδεικτικό της δυναμικής του fintech είναι ότι μόνο την περασμένη χρονιά ο κλάδος «γέννησε» 193 νέους «μονόκερους» (σ.σ. startups με αποτίμηση άνω του $1 δισ.) έναντι μόλις 51 το 2020. Για την ακρίβεια, ένα νέο fintech unicorn δημιουργούνταν παγκοσμίως κάθε 2 ημέρες στη διάρκεια του 2021.   Πλέον, παγκοσμίως υπάρχουν 433 startups του κλάδου του financial technology, με το 40% όλων των startups του κλάδου με αποτίμηση άνω του $1 δισ. να έχει «γεννηθεί» το περασμένο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή