Ντόμινο χρεών έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση.

Οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος πυροδοτούν την καθυστέρηση της πληρωμής των οφειλών από τους καταναλωτές προς τους παρόχους και εκείνοι με τη σειρά τους αργοπορούν να αποδώσουν τα δημοτικά τέλη και τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Αυτό το σπιράλ… των χρεών προσπαθεί να φρενάρει… το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πριν ξεφύγει και δημιουργήσει μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών στην αγορά.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης είναι οι καθυστερήσεις στην απόδοση των τελών που χρεώνουν τους δημότες τους. Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, ως γνωστόν τα εισπράττουν από τους λογαριασμούς και στη συνέχεια ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει την εκκαθάριση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πάροχοι οι οποίοι έχουν να αποδώσουν τα δημοτικά τέλη εδώ και έξι και οκτώ μήνες. Χρονικό διάστημα το οποίο δεν έχει να κάνει με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης αλλά ούτε και με την καθυστέρηση της πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αποδίδεται προφανώς σε άσχημη οικονομική κατάσταση προμηθευτών – μετρημένοι το πολύ στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Η ενεργειακή κρίση, όμως, έχει επιδεινώσει το πρόβλημα των καθυστερήσεων με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κι άλλων χρεών.

Ασαφής εικόνα

Παράγοντες της αγοράς, κάνουν λόγο για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρόχειροι υπολογισμοί μιλούν για συνολικό ποσό της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.

Το παράδοξο είναι ότι σαφή εικόνα δεν υπάρχει για το ύψος των τελών που έχουν καθυστερήσει να αποδοθούν στους δήμους. Όπως επίσης, σύμφωνα με εκπροσώπους δήμων, δεν υπάρχει και αυστηρότητα ως προ το χρονικό όριο της εκκαθάρισης των λογαριασμών ρεύματος.

Το πρόβλημα αυτό συζήτησαν χθες στη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο ΠΕΝ με τον Κώστα Σκρέκα αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής των δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έκανε γνωστό στην ΚΕΔΕ πως η ΡΑΕ έχει ήδη κινητοποιηθεί ζητώντας αναλυτική ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δήμαρχοι ζήτησαν από τον υπουργό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, την οριοθέτηση του χρόνου εκκαθάρισης των λογαριασμών στους δύο μήνες. Επιπλέον ζητούν κατά προτεραιότητα την απόδοση των καθυστερούμενων τελών που ξεπερνούν το εξάμηνο ή το οκτάμηνο. Το ντόμινο των χρεών χτυπά και τις υποχρεώσεις των δήμων έναντι του ελληνικού δημοσίου. Με τις υπηρεσίες του τελευταίου σε περίπτωση μη εξόφλησης τιμολογίων να προχωρά σε παρακράτηση ποσών που προορίζονται για τις πληρωμές των δήμων.

Επιδοτήσεις

Στα ενεργειακά θέματα που συζήτησαν η ΚΕΔΕ με τον υπουργό ΠΕΝ είναι και το ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Οι λογαριασμοί ρεύματος για το δημοτικό φωτισμό αλλά και για τη λειτουργία των συστημάτων ύδρευσης των ΔΕΥΑ έχουν πάρει φωτιά… Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από το ΥΠΕΝ μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός από τη μεριά του, τους γνωστοποίησε πως από τον Ιανουάριο επιδοτούνται με 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και τα τιμολόγια για δημοτικό φωτισμό και άλλες χρήσεις.

Ωστόσο, οι δήμοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς από τον περασμένο Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, τρίμηνο κατά το οποίοι οι δήμοι δεν ήταν δικαιούχοι των κρατικών ενισχύσεων.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Το ντόμινό, όμως, των χρεών έχει παρασύρει και τους Διαχειριστές της αγοράς ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ και ΑΔΜΗΕ).

Οφειλές προμηθευτών ρεύματος που είχαν ανέλθει στα 350 εκ. ευρώ και ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2020. Αυτές διακανονίστηκαν τον περασμένο Οκτώβριο του 2021 και τώρα οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γεννηθεί καινούργιες.

Πρόκειται για ρυθμιζόμενες χρεώσεις που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς τους αλλά εταιρείες παροχής δεν τις αποδίδουν στους Διαχειριστές.

Σύμφωνα με πηγές αύριο Πέμπτη η ΡΑΕ έχει καλέσει τους τρεις Διαχειριστές προκειμένου να δώσουν στον Ρυθμιστή την εικόνα των οφειλών και εν συνεχεία θα κληθούν οι πάροχοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης