Ο ιδρυτής μίας αποκεντρωμένης αυτόνομης οργάνωσης (DAO), ο Thomasg.eth, αποκάλυψε πώς κόντεψε να χάσει όλο το απόθεμά του σε ETH εξαιτίας μιας απάτης κοινωνικής μηχανικής[1].

Το DAO του, Arrow, κατασκευάζει αεροσκάφη ανοιχτού κώδικα VTOL και πρωτόκολλο αεροταξί. Υποστήριξε ότι κάποιος με το όνομα heckshine επικοινώνησε μαζί του πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Ο Heckshine ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν στην Ubisoft, όπου είχε αναλάβει τον τρισδιάστατο σχεδιασμό. Ισχυρίστηκε ότι έχει έναν φίλο, τον Linh, ο οποίος είναι παθιασμένος με το metaverse και τα VTOL[2] και έχει έναν κουνιάδο που εργάζεται με την Boeing. Στη συνέχεια, με τον Thomasg επικοινώνησε ο Linh, που ισχυρίστηκε ότι εργαζόταν στο έργο του ‘Space Falcon metaverse’ και ήθελε μια συνεργασία με το Arrow DAO. Πριν προχωρήσει στη συνεργασία, ο Thomas κατάφερε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των προαναφερθέντων προσώπων, μέσω μίας διαδικτυακής έρευνάς του.

Ωστόσο, όλα αυτά αποδείχτηκαν μια τεράστια απάτη μεγάλης κλίμακος. Ο Linh είχε φτάσει στο σημείο να προσκαλέσει τον Thomas σε μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Wisk. Οι υποψίες άρχισαν να αναζωπυρώνονται, όταν ο Linh τον ενημέρωσε για μια νέα εφαρμογή staking NFT και του ζήτησε να λάβει NFT, ώστε να βοηθήσει στη δοκιμή της εφαρμογής.

Αντί να λάβει το NFT στο κύριο πορτοφόλι του, ο Thomas άνοιξε ένα νέο πορτοφόλι για αυτόν τον σκοπό. Στη συνέχεια, ο Linh προσφέρθηκε να στείλει ένα άλλο NFT στο κύριο πορτοφόλι.

Ευτυχώς, ο Thomas αποφάσισε να διαβάσει πρώτα το συμβόλαιο και ανακάλυψε ότι περιείχε μια λειτουργία, που θα επέτρεπε στους απατεώνες να κλέψουν όλο το wrapped ETH από το πορτοφόλι του.

Αν και αυτή η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής, φανερώνει πως η ανθρώπινη διαφθορά και φιλαργυρία δεν έχει όρια. Σε αυτή την περίπτωση, οι απατεώνες ήταν επαγγελματίες που με πράξεις που άγγιζαν σχεδόν την τελειότητα. Ουσιαστικά, αντέγραψαν ένα πραγματικό έργο και πήραν ένα πολύ παρόμοιο όνομα domain.

Η τεχνογνωσία του Thomas ήταν αυτή που τον έσωσε από σημαντικές απώλειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απατεώνες δημιουργούν όλο και πιο καλοστημένες διαδικασίες εξαπάτησης  και πλέον οι συμβολικές εγκρίσεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Οι απάτες στα κρυπτο βαίνουν αυξανόμενες τον τελευταίο καιρό, με τους απατεώνες να χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους. Και με πληθώρα ανθρώπων να μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες στις οποίες δεν είχαν την τύχη και τις γνώσεις του Thomas, είναι έκδηλο πως η ευκολία της κλοπής κρυπτο είναι ένα θεμελιώδες ελάττωμα.

[1] Κοινωνική μηχανική είναι η πράξη της προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών.

[2] Ένα αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης είναι αυτό που μπορεί να αιωρείται, να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα χωρίς να βασίζεται σε διάδρομο προσγείωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News