Αύξηση της τάξης του 1,2% στην Ευρωζώνη και 1,6% στην ΕΕ κατέγραψε ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του ίδιου έτους, ενώ οι επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση μειώθηκαν κατά 1,6% και 0,7% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν δηλαδή την εμφάνιση της πανδημίας, ο αριθμός των εγγραφών επιχειρήσεων ήταν 6% υψηλότερος στην ΕΕ, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση σημαντικά μειωμένος, κατά 23%.

Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021, υπήρξαν σημαντικά περισσότερες εγγραφές επιχειρήσεων από ό,τι πριν από την κρίση του COVID-19 στον τομέα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας και των μεταφορών. Από την άλλη πλευρά, στις υπηρεσίες διαμονής και σίτισης, καταγράφηκαν σημαντικά λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2019 και πριν.

Επιπλέον, στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας υπήρξαν λιγότερες δηλώσεις πτώχευσης σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην πληροφόρηση και στις επικοινωνίες, στη βιομηχανία και το εμπόριο.

Τριμηνιαία σύγκριση ανά κράτος μέλος

Συγκρίνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με το τρίτο τρίμηνο του 2021, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (+9,4 %), στην Εσθονία (+6,6 %) και στην Ιταλία (+6,4 %). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (-30,8 %), στη Σλοβακία (-5,5 %) και στη Βουλγαρία (-3,8 %).

Συγκρίνοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με το τρίτο τρίμηνο του 2021, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση σημειώθηκαν στη Ρουμανία (-26,2 %), την Εσθονία (-12,7 %) και την Ισπανία (-10,4 %). Οι υψηλότερες αυξήσεις στις δηλώσεις πτώχευσης παρατηρήθηκαν στη Δανία (+37,8 %), στην Ουγγαρία (+24,7 %) και στην Ολλανδία (+22,5 %).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή