Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs, αναφέροντας παράλληλα ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα πολυετές σημείο καμπής.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος, σε σχετική έκθεση την οποία δημοσιοποίησε, δίνει σύσταση αγοράς για  Alpha Bank και Eurobank, εντοπίζοντας περιθώρια ανόδου έως 22% στις μετοχές τους.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση

Επίσης, ο οίκος δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ προηγουμένως) και για τη Eurobank με τον στόχο στα 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ). Για την Τρ. Πειραιώς ο οίκος τηρεί ουδέτερη στάση με την τιμή-στόχο στ 1,70 ευρώ (από 1,47 ευρώ), ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν καλύπτεται.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2023 (1) ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROTE θα τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, (2) τα NPEs να συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα – CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), (3) ο δείκτης Texas να μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% που ήταν στο τέλος του 2021 εν μέσω της μείωσης σε NPEs και της ενίσχυσης των capital buffers  και των κεφαλαιακών προβλέψεων και (4) με επιστροφή στη διανομή μερισμάτων.

Μείωση «κόκκινων» δανείων

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυροποίησης του δείκτη ROTE έπειτα από περίπου 15 χρόνια εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Παράλληλα, προβλέπει πως ο δείκτης NPEs των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και πέρα ​​από την περίοδο απομείωσης των κινδύνων (de-risking), αναμένοντας από τις ελληνικές τράπεζες να μεταβούν προς το στάδιο ανάπτυξης των ισολογισμών τους.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 85%, φέρνοντας τους δείκτες NPEs από το 49% στο 12%. Η Godman Sachs υπολογίζει ότι προχώρησαν στην τιτλοποίηση δανείων 29 δισ. ευρώ το 2021 και με τιτλοποιήσεις επιπλέον 4 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2022, ο δείκτης NPE αναμένεται να φτάσει στο 7% και να κινηθεί προς το 5% το 2023 και το 3% το 2024.

Συγκεκριμένα, η Εθνική και η Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε NPEs 5-6% από το 2022, με τις Alpha και Πειραιώς να ακολουθούν το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις