Tο ειδικό σχέδιο για να εξακολουθήσουν να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος τον Μάρτιο του 2022 – επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της ΕΚΤ και σύμφωνα με το Bloomberg ενδεχομένως να εγκριθεί τον Μάρτιο από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο πρόκειται να καλύψει το κενό όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία, καθότι η Ελλάδα δεν κατατάσσεται σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το σχέδιο προβλέπει ότι η αναχρηματοδότηση των ομολόγων θα συνεχιστεί κανονικά έως το τέλος του 2024, δηλαδή για όλη την περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, επανεπενδύοντας τα έσοδα από τα ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο έκτακτου προγράμματος για την πανδημία.

Σημειώνεται εξάλλου ότι την επέκταση της ομπρέλας στα ελληνικά ομόλογα και μετά τον Μάρτιο είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, δηλαδή ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Διατηρείται έτσι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέχρι να εξασφαλίσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων