Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών έπεσε η κατανάλωση πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων για ενεργειακούς σκοπούς το 2020 στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

Για την ακρίβεια, διαμορφώθηκε σε 310 μεγατόνους ισοδύναμου πετρελαίου (Mtoe), κατά 10% λιγότερο από το 2019, γεγονός το οποίο αποδίδεται στο κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της Covid.

Από το υψηλό των 408 Mtoe το 2004, η κατανάλωση μειώθηκε το 2014 σε 333 Mtoe και από εκεί και πέρα βρισκόταν σε ανοδική τροχιά, μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας στις αρχές του 2020.

Τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν επηρέασαν την κατανάλωση πετρελαίου σε διαφορετικό βαθμό στις χώρες-μέλη.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση πετρελαίου για ενεργειακή και μη ενεργειακή χρήση (π.χ. λιπαντικά, πίσσα κ.ά.) οι μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το 2019 καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-21%) και στη Μάλτα (-16%). Το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης σημειώθηκε στην Ελλάδα, κατά 15%, το ίδιο και στην Ισπανία, στη Σουηδία και τη Σλοβενία.

Μικρές αυξήσεις στην κατανάλωση καταγράφηκαν μόνο στη Φινλανδία και στη Σλοβακία, κατά περίπου 0,4%.

Εξάρτηση από τις εισαγωγές

Το 2020, η εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου έφτασε στο ρεκόρ του 97% και η παραγωγή αργού πετρελαίου στον αντίποδα, στο χαμηλότερο ρεκόρ των 18,7 εκατ. τόνων, ενώ καταγράφτηκε και η μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή πετρελαιοειδών (-12% σε σύγκριση με το 2019).

Το ποσοστό συμμετοχής της κάθε χώρας στην τελική κατανάλωση συνδέεται με το μέγεθος και τη δομή των οικονομικών, με τέσσερις χώρες να απορροφούν το 60% της κατανάλωσης πετρελαίου στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Γερμανία κατανάλωσε το 2020 ποσοστό 23%, η Γαλλία το 16%, η Ιταλία και η Ισπανία από 10%.

Κατανάλωση σε κλάδους

Ο τομέας των μεταφορών είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαιοειδών με πάνω από 66,1% του συνόλου. Οι οδικές μεταφορές είναι ο βασικός καταναλωτής με 47,5 %, ενώ οι αεροπορικές και οι θαλάσσιες μεταφορές χρησιμοποιούν περίπου 9 % η καθεμία.

Τα προϊόντα πετρελαίου χρησιμοποιούνται επίσης για μη ενεργειακούς σκοπούς, με ποσοστό 13,9% της κατανάλωσης. Η μη ενεργειακή κατανάλωση περιλαμβάνει, ενδεικτικά, την άσφαλτο για οδοστρώματα, τη χρήση λιπαντικών, καθώς και τη χρήση προϊόντων πετρελαίου στα πετροχημικά.

Τα νοικοκυριά (5,5%), ο τομέας της ενέργειας (4,7%) και οι βιομηχανίες (4,5%) είχαν παρόμοια μερίδια κατανάλωσης προϊόντων πετρελαίου το 2019. Οι υπηρεσίες, τόσο εμπορικές όσο και δημόσιες, χρησιμοποίησαν περίπου 1,9% ενώ άλλοι τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, απορρόφησαν το 3,4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή