Τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους ζωής και τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας αποτυπώνει ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη για το Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,3 μονάδες στο -8,8 από -8,5 τον Ιανουάριο, επίδοση που συνιστά το χαμηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 2021. Για το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε. ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε επίσης κατά 0,2 μονάδες στο -10,2.

Τα νούμερα αυτά ήρθαν να διαψεύσουν τις προσδοκίες των αναλυτών που περιμέναν πως ο δείκτης θα ανακάμψει ελαφρά και θα διαμορφωθεί στο -8.0. Αποτυπώνουν δε, το μέγεθος της πίεσης που δέχονται οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά από την εκτίναξη των τιμών με τον δείκτη του πληθωρισμού να «πιάνει» το 5,1% τον Ιανουάριο.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως τα στοιχεία του επόμενου μήνα θα είναι σίγουρα καλύτερα, αντανακλώντας την αλλαγή κλίματος που θα επικρατεί στις αγορές καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν χαλάρωση ή και πλήρη κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Αρκεί βεβαίως να μην υπάρξει εκτροχιασμός της κατάστασης στην Ουκρανία, δεδομένου πως τυχόν σύρραξη θα πυροδοτήσει ντόμινο τριγμών και ανατιμήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή