Την επιστροφή της στην κερδοφορία ανακοίνωσε σήμερα η Renault μετά από δύο χρόνια αρνητικών αποτελεσμάτων. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η επιστροφή σε θετικά αποτελέσματα έγινε σε μια περίοδο δύσκολη για την αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω της πανδημίας και της έλλειψης ημιαγωγών που επηρέασε την παραγωγή και τις πωλήσεις της.

Ειδικότερα, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 888 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για κέρδη της τάξης των 818,7 εκατ. ευρώ.

Τo αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από μια τεράστια προσπάθεια αναδιάρθρωσης της εταιρείας που ονομάστηκε «Renaulution», και η οποία επικεντρώθηκε στη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους και στην παραγωγή μοντέλων που παρουσιάζουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

«Ο Όμιλος Renault ξεπέρασε σε μεγάλο βαθμό τους οικονομικούς του στόχους για το 2021 παρά το πρόβλημα της έλλειψης ημιαγωγών και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Λούκα ντι Μέο, ο οποίος εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στη στρατηγική του ομίλου να επιλέγει «την αξία έναντι του όγκου» και την «οικονομική πειθαρχία».

Να σημειώσουμε πως το θετικό αποτέλεσμα του 2021 ήρθε μετά τις σημαντικές ζημιές ύψους 8,01 δισ. ευρώ το 2020 και 141 εκατ. ευρώ του 2019.

300.000 λιγότερα οχήματα το 2022

Καθώς η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζεται, η Renault εκτιμά ότι θα κατασκευάσει 300.000 λιγότερα αυτοκίνητα το 2022, σύμφωνα σημερινή δήλωση του Λούκα ντι Μέο, CEO της εταιρείας.

Η Renault παρήγαγε 500.000 λιγότερα αυτοκίνητα πέρυσι ως αποτέλεσμα της έλλειψης ημιαγωγών. Τον Σεπτέμβριο, η συμβουλευτική εταιρεία AlixPartners προέβλεψε ότι η έλλειψη ημιαγωγών θα κόστιζε στην αυτοκινητοβιομηχανία απώλεια εσόδων ύψους 210 δισεκ. Δολαρίων.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ακόμα αρκετά περίπλοκη», είπε ο de Meo στο CNBC, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα προβλήματα θα αρχίσουν να περιορίζονται, για να επιστρέψουμε σε μια «κανονική κατάσταση» το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας