Επιταχύνονται οι διεργασίες για την υλοποίηση νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, μετά τη χθεσινή εναρκτήρια σύσκεψη εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Ενέργειας της γειτονικής χώρας, κ.Ίλιρ Μπέιτγια, και ο CEO του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Αλβανίας (OST), κ. Σκέρντι Ντράνοβα.

Κατά τη χθεσινή, ιδιαίτερα εποικοδομητική, συζήτηση, εξειδικεύτηκε η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ για τη χρηματοδοτική διευκόλυνση του έργου στην αλβανική πλευρά καθώς και η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο Διαχειριστών στο ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό πεδίο.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκε η προοπτική συμμετοχής του Διαχειριστή της Αλβανίας στο Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας «SEleNe CC», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και αμοιβαία επωφελείς συνέργειες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση υπερσύγχρονων τηλεπικοινωνιακών υποδομών σε Ελλάδα και Αλβανία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το φθινόπωρο του 2021 ο ΑΔΜΗΕ έχει συγκροτήσει, από κοινού με τον Διαχειριστή του Συστήματος της Αλβανίας, επιχειρησιακή ομάδα για τη μελέτη της νέας διασύνδεσης.

Σε τεχνικό επίπεδο, η ηλεκτρική διασύνδεση που εξετάζεται αφορά σε εναέρια Γραμμή Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών.

Εν μέσω της ενεργειακής κρίσης τιμών, ο ΑΔΜΗΕ επιβεβαιώνει τη στρατηγική του προσήλωση στην ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων προς κάθε πλευρά των ελληνικών συνόρων και θέτει τις βάσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια