Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, της ομάδας των πιο προηγμένων βιομηχανικά χωρών, δεν βλέπουν καμία απόδειξη ότι η Ρωσία μειώνει τη στρατιωτική δραστηριότητά της κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και διατηρούν τις «σοβαρές ανησυχίες τους» για την κατάσταση στην περιοχή.

«Καλούμε τη Ρωσία να επιλέξει την οδό της διπλωματίας, να αποκλιμακώσει την ένταση, να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς υποχρεώσεις της» ανέφεραν οι επτά χώρες στην κοινή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Ως πρώτο βήμα, αναμένουμε από τη Ρωσία να εφαρμόσει τον περιορισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της κατά μήκος των συνόρων, όπως έχει ανακοινώσει. Δεν έχουμε δει αποδείξεις αυτού του περιορισμού», πρόσθεσαν.

Ταυτόχρονα, η G7 δηλώνει «έτοιμη για διάλογο» με τη Ρωσία για θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως είναι η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η διαφάνεια, η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και ο έλεγχος των εξοπλισμών.

Οι υπουργοί των επτά χωρών κάλεσαν τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στις αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» του Ντονμπάς για να τις πείσει να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Αυτονομιστές: Η Ουκρανία βομβάρδισε το Ντονέτσκ

Στο μεταξύ η ένταση κάθε ώρα που περνά κορυφώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας όπου οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστήριξαν σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν άλλους τρεις οικισμούς στην περιοχή του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, στοχοθετήθηκαν τα χωριά Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε. Ένας εκπρόσωπός τους, ο Εντουάρντ Μπασούριν, είπε ότι ο βομβαρδισμός συνεχίζεται.

Εξάλλου, ένα τηλεοπτικό συνεργείο του αραβόφωνου ρωσικού καναλιού RT Arabic είπε ότι δέχτηκε πυρά ενώ κάλυπτε την κατάσταση στο χωριό Ζαΐτσεβο, σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από τη γραμμή οριοθέτησης. Ο ανταποκριτής του RT Μαξίμ Αλ Τούρι διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έφυγαν με ασφάλεια από την περιοχή και είναι καλά στην υγεία τους.

Ουκρανία: Δύο στρατιώτες νεκροί και τέσσερις τραυματίες

Από τη μεριά του, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από τους βομβαρδισμούς σήμερα. Τουλάχιστον ένας από αυτούς, ένας 35χρονος λοχίας, πατέρας τριών παιδιών, σκοτώθηκε κοντά στο Νοβολουγκάνσκε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.

Η Ουκρανική Επιχείρηση Ενωμένες Δυνάμεις στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».

Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρ4χές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας