Την τοποθέτηση της ίδιας της Ελβετίας στη μαύρη λίστα των κρατών διεθνώς που διευκολύνουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ζήτησε με επίσημη τοποθέτηση του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μετά το σάλο που προκάλεσαν τα στοιχεία που διέρρευσαν από την τράπεζα Credit Suisse.

Τα «καυτά» στοιχεία που διέρρευσαν από την Credit Suisse στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung και τα οποία κατόπιν φιλοξενήθηκαν από κοινού από ομάδα εφημερίδων, όπως η βρετανική Guardian και οι αμερικανικοί New York Times, λαμβάνοντας διαστάσεις που θυμίζουν τα Panama Papers και τα Paradise Papers, αποκαλύπτουν πως η κορυφαία ελβετική τράπεζα… θησαύρισε κάνοντας τα… στραβά μάτια από τη φιλοξενία και διακίνηση δισεκατομμυρίων, που πολλές φορές προέρχονταν από αμφιλεγόμενες πηγές

Συνολικά η διαρροή αφορά 18.000 λογαριασμούς που συνδέονται με περίπου 30.000 πελάτες και οι οποίοι διέθεταν περίπου 80 δισ. ευρώ. Ανάμεσα τους υπόδικοι για υποθέσεις διαφθοράς, απατεώνες, ναρκέμποροι, μονάρχες και ηγέτες αμφιλεγόμενων καθεστώτων.

Διαβάστε επίσης: Η Credit Suisse στο κέντρο νέων κατηγοριών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος

Το θέμα προφανώς προκάλεσε σάλο διεθνώς και έφτασε και στα έδρανα της Ευρωβουλής, με την κυριότερη ομάδα του σώματος να ζητά σήμερα επισήμως από την Κομισιόν να «επανεξετάσει το καθεστώς της Ελβετίας, ως χώρα αυξημένου ρίσκου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

«Τα ευρήματα για τα ελβετικά μυστικά παραπέμπουν σε σημαντικότατες παραβάσεις από τις ελβετικές τράπεζες σε σχέση με την αποτροπή φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο συντονιστής του ΕΛΚ για θέματα οικονομικών υποθέσεων, Μάρκους Φέρμπερ, επισημαίνοντας πως όταν οι ελβετικές τράπεζες αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν σωστά τα διεθνή στάνταρ, υπόλογο είναι το ελβετικό κράτος, οπότε γίνεται το ίδιο περιοχή υψηλού ρίσκου.

Θυμίζουμε πως η σχετική μαύρη λίστα της Ε.Ε. περιλαμβάνει 21 κράτη, που θεωρείται πως δεν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ανάμεσα τους είναι το Ιράν, η Μυανμάρ, η Συρία και η Βόρειος Κορέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας