Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με την Credit Suisse αφού μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τα αποτελέσματα συντονισμένων ερευνών του είδους των Panama Papers για μια διαρροή δεδομένων χιλιάδων λογαριασμών που τηρούνταν στην τράπεζα κατά τις περασμένες δεκαετίες.

Ένα πρόσωπο διέρρευσε στη Sueddeutsche Zeitung την πληροφορία για τους λογαριασμούς, οι οποίοι τηρούνταν από τα χρόνια του 1940 ως τα χρόνια του 2010.

Η γερμανική εφημερίδα μοιράστηκε την πληροφορία με το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και με 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς περιλαμβανομένων των New York Times, της βρετανικής Guardian και της γαλλικής Le Monde.

Οι κατηγορίες

Μεταξύ των κατηγοριών υπάρχουν καταγγελίες ότι στους πελάτες της τράπεζας περιλαμβάνονται πρόσωπα που έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα και επιχειρηματίες στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

«Γνωρίζουμε τα άρθρα», δήλωσε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της ελβετικής Αρχής Εποπτείας της Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FINMA).

«Εδώ και χρόνια οι εποπτικές δραστηριότητές μας επικεντρώνονται μεταξύ άλλων στη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για το ξέπλυμα χρήματος», πρόσθεσε η FINMA.

Η Credit Suisse απέρριψε κάθε κατηγορία σε βάρος της.

Οι New York Times ανέφεραν πως τα δεδομένα που διέρρευσαν καλύπτουν περισσότερους από 18.000 λογαριασμούς που περιέχουν συνολικά πάνω από 100 δισεκ. δολάρια.

Οι μετοχές

Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση έπειτα από μια σειρά σκανδάλων στη διαχείριση κινδύνων και ζημιά 1,6 δισεκατομμυρίου φράγκων Ελβετίας το 2021, μείωσαν τις αρχικές απώλειες και η διαπραγμάτευσή τους γινόταν το πρωί σε οριακά χαμηλότερες τιμές.

«Για την Credit Suisse, ακόμη κι αν οι καταγγελίες είναι αβάσιμες, τίθενται ζητήματα για τις επιχειρηματικές πρακτικές της στη διαχείριση πλούτου», σύμφωνα με αναλυτές της RBC.

«Η Credit Suisse απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τις φερόμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε η Credit Suisse σε δήλωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ως απάντηση στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Αποσπασματικά και ανακριβή δημοσιεύματα

Η τράπεζα υποστήριξε πως τα δεδομένα που μελετήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης είναι «αποσπασματικά, ανακριβή ή έχουν ληφθεί εκτός κάθε περιεχομένου».

«Το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχουν σήμερα κλείσει, από τους οποίους πάνω από 60% πριν από το 2015», διαβεβαιώνει η Credit Suisse, η οποία διευκρινίζει εξάλλου ότι «διεξάγει έρευνα» για τη διαρροή των δεδομένων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της κοινοπραξίας, οι πρακτικές που ήρθαν στο φως εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους κόλπους της τράπεζας και εμπλέκουν άμεσα το επιτελείο της Credit Suisse.

Μάλιστα η Le Monde προσθέτει ότι μέσα ενημέρωσης στους κόλπους του OCCRP, εμφανιζόμενα ως «εύποροι πελάτες που αναζητούν διακριτικότητα», είδαν να τους προτείνονται εργαλεία που επιτρέπουν να ανοίξει κανείς λογαριασμό ανωνύμως, ακόμη και να δημιουργήσει εταιρείες συμμετοχών με εικονικά πρόσωπα και καταπιστεύματα – ένας τρόπος αντικατάστασης των ανώνυμων λογαριασμών, πρακτική που σταματά σταδιακά στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή