Η Γαλλία θα εφαρμόσει για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από το ράλι των ενεργειακών τιμών, διαβεβαίωσε το γαλλικό κοινό σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ. Το θέμα, εξάλλου, έχει αναβαθμιστεί και πολιτικά στην ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Φοβούμενος την πολιτική ζημιά που μπορεί να προκληθεί στη δυνατότητα επανεκλογής του Εμανουέλ Μακρόν, η γαλλική κυβέρνηση δρομολόγησε ένα γενναίο πακέτο στήριξης, φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ για να αμβλύνει το βάρος που δέχονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Υπολογίζεται μάλιστα πως η κρατική Electricite de France SA υποχρεώνεται να πουλήσει τμήμα του ρεύματος με ζημιά.

«θα διατηρήσουμε την πολιτική αυτή μέχρι να δούμε τις ενεργειακές τιμές να υποχωρούν» ξεκαθάρισε ο Γάλλος υπουργός, σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του  Bloomberg, εξηγώντας, μεταξύ άλλων, πως δεν θέλει να δει τον γαλλικό λαό να πληρώνει για την κλιματική μετάβαση, ούτε για τις πιέσεις που δέχονται οι ενεργειακές τιμές.

Υποστήριξε δε, πως είναι δυνατόν να ληφθούν και επιπλέον μέτρα σε περίπτωση πιο ισχυρής ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας.

Πάντως, αν και τα μέτρα θα θωρακίσουν –τουλάχιστον ως ένα βαθμό- τους καταναλωτές περίπου μέχρι τις αρχές του 2023, όταν τα ειδικά τέλη θα αναθεωρηθούν, αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως οι τιμές ειδικά στο φυσικό αέριο εκτιμάται πως θα μείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα μέχρι και το 2025, όταν δηλαδή θα υλοποιηθεί το επόμενο κύμα projects υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στο μεταξύ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνει αυξημένο σε όλη την Ευρώπη και προφανώς και στη Γαλλία.

Σε πολιτικούς όρους, βέβαια, το Ελιζέ πιθανότατα έχει στο νου του τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο μόνο βραχυπρόθεσμα, ήτοι δηλαδή μέχρι και τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Ο κ. Λεμέρ, πάντως, αναφέρθηκε σε μια δεύτερη θητεία του Μακρόν, υποστηρίζοντας πως ο Γάλλος ηγέτης θα συνεχίσει το έργο των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του δημοσίου τομέα. Έκανε λόγο μάλιστα για αναδιάρθρωση των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Έτσι, αν και είναι γνωστό πως η Γαλλία έχει ταχθεί υπέρ της αλλαγής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, θεωρώντας πως ο κανόνας του δημοσίου χρέους είναι ξεπερασμένος, αυτό δεν σημαίνει πως δεν στηρίζει την ανάγκη ορθότητας των δημοσιονομικών στοιχείων. «Δεν θέλω να υπάρχει καμία παρεξήγηση, επιθυμούμε να έχουμε υγιή δημοσιονομικά στοιχεία στη Γαλλία, για να μειώσουμε το ύψος του δημοσίου χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση